Vrei sa ai succes in cariera? Invata engleza

Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 00:00
4668 citiri
Vrei sa ai succes in cariera? Invata engleza

Cunoasterea unei limbi straine a devenit esentiala pentru angajati, dar si pentru angajatori. Cea mai utilizata si ceruta este limba engleza, iar piata ofera o multitudine de cursurie care te pot aduce de la nivel de incepator la expert, in foarte scurt timp.

Desi cu totii stim engleza la un nivel sau altul, engleza destinata mediului de afaceri este diferita. Motiv pentru care, o serie de firme au inceput sa ofere cursuri destinate acestui segment de piata.

Unde poti sa inveti

Unul dintre cele mai bune locuri in care poti dobandi aceste cunostiinte este British Council. Aici se ofera atat cursuri pentru engleza "normala", cat si pentru cea de business, financiara si juridica. Pe langa cursuri, pentru un plus de prestanta, puteti sustine si unul dintre examenele recunoscute international.

"Pe langa cele oferite in sediul British Council, exista si cursuri corporate, unde predam unor grupuri din diverse companii. Pe langa engleza de business avem si cursuri de engleza obisnuita, in functie de nevoile fiecaruia," a declarat Andreea Bucur, Corporate Course Coordonator la British Council, pentru Business24.

Companiile care au apelat la aceste servicii fac parte din toate domeniile - asigurari, energie, banci, auto, etc.

Conform acesteia, orice companie poate solicita cursuri pentru angajatii sai, pachetele fiind flexibile pentru a se mula pe nevoile fiecaruia, atat din punct de vedere financiar, cat si al materiei. Pretul standard este de 400 lei pentru o sedinta de o ora destinata grupurilor. Astfel, o companie poate sa dea o mana de ajutor in educarea angajatilor, dar si in dezvoltarea lor personala.

British Council ofera si cursuri organizate in sediul companiei, unde este predata engleza business, financiara si juridica, dar si cursuri simple.

"In general persoanele care vin la astfel de cursuri au intre 30 si 40 de ani si sunt intr-o continua dezvoltare. De obicei lucreaza pentru multinationale sau in companii destul de dinamice," spune Andreea Bucur.

Conform acesteia, o paarte dintre cei care urmeaza cursurile merg si mai departe la examenele Cambridge. Diplomele sunt recunoscute international si sunt dorite fie pentru ca persoanele respective doresc sa emigreze, sau, in cazul tinerilor, pentru a putea merge la studii in strainatate.

Reprezentanta British Council sustine ca in ultimul an s-a remarcat si o crestere a numarului adolescentilor care doresc sa isi treaca o diploma Cambridge in CV, dupa ce Ministerul Educatiei a anuntat recunoasterea acestora pentru sesiunile de Bacalaureat.

Nu doar British Council ofera cursuri corporate, dar si multe alte companii. Bridge Language Study House este una dintre ele. Aceasta companie "imprumuta" profesori catre orice firma care solicita acest lucru.

"Am lucrat cu Groupama. Erau 13 sefi de departament, cu totii oameni in toata firea, cu responsabilitati in afara slujbei. Tineam cursurile de doua ori pe saptamana, si, cu toate acestea, niciunul dintre ei nu a venit vreodata fara tema facuta," povesteste Ligia Truica, profesor de engleza atat in sistemul de stat, cat si pentru firma mai sus mentionata.

"E diferenta foarte mare sa predai pentru copii si pentru adulti, pentru ca cei din urma sunt foarte motivati. Companiile le alocau timp din program, nu desfasuram cursurile dupa orele de munca, si faceam numai engleza de business, desi, initial treceam prin elemente de incepatori. Totul se desfasura in patru module bine definite," a mai spus profesoara.

Recunoasterea cunostintelor

Tot British Council organizeaza si o serie de examene recunoscute international. Dintre examenele de engleza specializata unul este destinat englezei financiare - Certificat International de engleza financiara (ICFE), unul englezei de business (BEC) si unul englezei juridice (ILEC).

Examenul de engleza financiara si cel de engleza legala se desfasoara in doua sesiuni anuale, in mai si noiembrie, iar cel destinat obtinerii BEC poate fi organizat de mai multe ori, atat in Bucuresti, cat si in alte orase, in varianta clasica pe hartie, sau pe calculator.

"Examenul BEC costa intre 400 RON si 650 RON (in functie de nivelul ales), ILEC - 990 RON si ICFE - 660 RON," declara Roxana Ene, Business Development Manager la British Council.

Aici se inregistreaza o crestere treptata a numarului de persoane care sustin aceste examene anual, in general persoanele care aleg sa obtina o astfel de diploma fiind tineri profesionisti, absolventi de studii universitare si post universitare, conform datelor oferite de British Council.

Cum te ajuta

Companiile romanesti cer din ce in ce mai mult cunoasterea unei limbi straine, in special cele care au orientare spre IT, management, bancar sau care fac parte din multinationale.

Spre exemplu, din cele peste 15.500 de posturi disponibile pe portalul BestJobs, echivalentul a 5455 de anunturi, 10% solicita cunoasterea obligatorie a unei limbi straine. Dintre acestea, un procent considerabil cere engleza - 82%, urmata de germana cu 8% si franceza cu 3%.

Astfel de cunostinte sunt soliciate mai ales pentru joburile de middle-level, intr-o proportie de 46%. Joburile care solicita experienta solida in domeniu, cer si limba engleza in proportie de 27%, in timp ce slujbele de entry-level - 22%.

"Luand in calcul tendinta companiilor straine de a permite aplicarea doar cu CV-ul in engleza, fara filtru de cunoastere a acestei limbi, si faptul ca proportia companiilor romanesti este mai ridicata, putem concluziona ca angajatorii care utilizeaza ca filtru obligatoriu de aplicare cunoasterea limbii engleze sunt in majoritate companii autohtone," sustine Monica Cacina, specialist de marketing la Best Jobs.

#invata limbi straine, #cursuri limba engleza, #cursuri British Council, #cursuri engleza, #examene business British Council , #Cursuri engleza