A inceput cursa finala pentru fermele fotovoltaice

Luni, 15 Iulie 2013, ora 18:01
3634 citiri
A inceput cursa finala pentru fermele fotovoltaice

Anul 2013 este decisiv pentru investitorii in energie fotovoltaica, in conditiile in care, incepand din ianuarie, numarul certificatelor verzi se vor reduce la jumatate pentru proiectele noi. Si cum nu era de ajuns, industria a mai trecut printr-o cumpana in aceasta vara, cand un amendament adus legii energiei regenerabile a salvat, in ultima clipa, de la faliment, fermele fotovoltaice amplasate pe terenuri agricole.

Noua lege a energiei regenerabile, in vigoare de la 1 iulie, prevede injumatatirea sibventiilor, prin reducerea numarului de certificate verzi de la sase la trei/MW, incepand de anul viitor. In plus, din cele trei, doua vor fi amanate la plata pana in 2017.

Este motivul pentru care investitorii au declansat o cursa infernala pentru finalizarea proiectelor incepute.

"Toata lumea incearca acum sa se conecteze cat mai repede la retea, ca sa prinda sistemul de sase certificate valabil pana la finalul anului. Cine finalizeaza la anul, va mai primi doar trei", a explicat Andrei Ion, vicepresedinte RPAI. Reprezentantul industriei fotovoltaice a explicat ca afacerile din sector sunt inca rentabila in sistemul actual, chiar daca se platesc doar patru certificate din sase, pana in 2017. In schimb, proiectele care nu vor fi finalizate in acest an sunt sortite esecului, avand in vedere ca planurile de business si conditiile de finantare au fost stabilite pe schema veche de certificate verzi.

De altfel, schimbarile legislative din ultima perioada au anulat investitii de cateva sute de milioane de euro, mai estimeaza Andrei Ion:

"Majoritatea investitorilor care priveau catre Romania au renuntat din cauza instabilitatii. Doar in acest an am vazut patru drafturi de OUG. In Grecia au fost probleme asemanatoare, in Bulgaria au introdus taxare retroactiva pe instalatii, nimeni nu mai risca sa pateasca la fel si in Romania". In 2012, sectorul energiei regenerabile a acoperit o treime din totalul investitiilor directe, iar in 2013 se estima ca sumele vor acoperi jumatate din total. Prognozele nu mai sunt insa valabile, dupa toata zapaceala din aceasta vara, mai avertizeaza specialistul.

La finalul lui 2012, puterea instalata in panouri fotovoltaice se apropia de 43 MW si pana la finalul acestui an va ajunge la 140 MW, potrivit estimarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. Proiectele din sector insa, insumeaza o putere instalata de circa 1800 de MW.

Situatia proiectelor in domeniul energiei regenerabile, la finalul lui 2012

Fermele fotovoltaice, salvate de la faliment pe ultima suta

La inceputul lunii iunie, piata energiei fotovoltaice a fost cutremurata de vestea introducerii unui amendament in legea energiei fotovoltaice, care putea falimenta o buna parte din industrie. Se stipula ca, incepand de la intrarea in vigoare a noii legi, adica de la 1 iulie, fermele fotovoltaice care folosesc teren agricol nu se vor mai incadra in schema de sprijin.

"Neaplicarea sistemului de promovare pentru situatia in care energia electrica este produsa in centrale electrice situate pe terenuri care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, erau in circuitul agricol", se precizeaza in nota de fundamentare a OUG nr.57/04.06.2013.

Paragraful a declansat panica generala, avand in vedere ca timpul era prea scurt pentru procedura de scoatere din circuitul agricol a terenurilor pe care functionau, iar salvarea a venit de la singurul amendament acceptat de autoritati, in cadrul discutiilor cu reprezentantii industriei fotovoltaice.

Astfel, OUG 79/2013 ofera, pana la sfarsitul anului, o perioada de ragaz jucatorilor din piata, pentru a-si face ordine in "gospodarie": "Articolul IV Litera e) a alineatului (6) al articolului 3 din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 577 din 13 august 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins: e)energia electrica produsa in centrale electrice fotovoltaice situate pe terenuri care, la data de 31 decembrie 2013, erau in circuitul agricol".

#industrie panouri fotovoltaice, #modificari legislative fotovoltaice, #ferme fotovoltaice terenuri agricole , #Energie regenerabila