Arabia Saudita incepe sa inlocuiasca petrolul cu energia verde, pentru a nu-si consuma rezervele

Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:23
9578 citiri
Arabia Saudita incepe sa inlocuiasca petrolul cu energia verde, pentru a nu-si consuma rezervele
Foto: Saudi Air Lines

"O schimbare radicala", asa definesc sauditii noua atitudine care impinge tara cunoscuta pentru economia bazata pe exploatarea petrolului catre productia de energie din surse regenerabile.

Regatul din Orientul Mijlociu nu este doar un producator important de petrol la nivel global, ci si cel mai mare consumator de combustibili fosili in procesul de productie a energiei electrice, consumand zilnic 900.000 de barili in acest scop, anunta The Independent.

Prea scump

Anual, regatul saudit arde 16 miliarde de dolari in petrol, la pretul pietei locale, pentru a tine lumina aprinsa, arata cel mai recent studiu al Agentiei Internationale in Energie (IEA).

In primul trimestru al anului viitor insa, Arabia Saudita ar putea produce 500 MW de electricitate din surse verzi, o atitudine care ar putea schimba regulile jocului pentru intreaga regiune si, mai alesa pentru marii producatori de petrol.

Pana in 2018, alti 700 MW ar putea fi adaugati in reteaua nationala de electricitate din exploatarea fermelor eoliene si a parcurilor fotovoltaice, dar acest lucru inseamna automat si cresterea cantitatii de petrol exportate de sauditi, eveniment care ar putea dezechilibra o piata a energiei aflata deja in cadere libera de aproape 2 ani.

Persoane din interiorul cercului guvernamental de la Riad vorbesc chiar de o cantitate de energie de apropae 9 GW care ar putea fi adaugata in reteaua nationala intre 2019-2023.

"Ne asteptam ca Arabia Saudita sa fie cea mai mare piata de energie verde din regiune pe termen mediu si lung", explica Sami Khoreibi, co-fondator si director executiv al Enviromena Power Systems din Abu Dhabi.

"Cererea de energie din Arabia Saudita este cea mai mare din zona, iar costurile productiei de electricitate din petrol au devenit prea mari", mai spune acesta.

Piata cu potential ridicat

De anul acesta, firmele producatoare de energie verde de pe piata saudita au inceput sa rasara precum ciupercile, iar pe langa diverse proiecte de dimensiuni mici sau medii raspandite prin diverse colturii ale tarii, acestea incep sa isi extinda influenta si in alte state din regiune, cum ar fi Dubai, unde Acwa Power and Fotowatio Renewables Ventures construieste un parc eolian de 800 MW.

De altfel, printre planurile liderilor politici de la Riad se numara si atragerea de investitori straini care sa construiasca si sa opereze 3 mari proiecte din sectorul energiei regenerabile, estimate la 1,5 miliarde de dolari.

Masura este justificata, daca este sa tinem cont de un report Chatham House din 2011 care estima ca, in baza consumului actual de petrol pentru nevoile domestice, Arabia Saudita risca sa devina un importator de petrol dupa 2038, in ciuda rezervelor uriase de combustibili fosili de care dispune.

Pericolul ramane acelasi, chiar si la 5 ani dupa publicarea raportului institutului britanic, pana acum fiind facute prea putine lucruri in diversificarea productiei de energie in regat, dupa cum recunoaste Glada Lahn, co-autor al raportului.

"Teama a fost ca cererea sa nu depaseasca la un moment dat productia de petrol destinata productiei interne de energie electrica, iar daca luam in calcul pretul petrolului din acea perioada, ne dam seama cat de acuta se arata criza prognozata pentru 2038", explica Lahn.

Pana in 2030, expertii Chatham House se asteapta ca cererea de energie din regat sa creasca cu o rata anuala de 5 procente, consumul cel mai ridicat inregistrandu-se la orele de varf din timpul zilei, cand orice saudit da drumul din plin aparatelor de aer conditionat din casa sau birou.

Initial, liderii guvernului de la Riad stabilisera, in 2010, o tinta de 41 GW de energie regenerabila produsa pana in 2040, reprezentand o treime din total consumului prezent de electricitate din tara sau echivalentul a electricitatii produse de 30 de reactoare nucleare.

Efortul financiar ar fi fost insa de 100 de miliarde de dolari, asa ca noua strategie de dezvoltare economica a tarii a redus dimensiunea capacitatilor de productie de energie verde la doar 9,5 GW produsi pana in 2030.

#productie petrol Arabia Saudita, #piata petrol, #consum energie Arabia Saudita, #energie verde , #Energia verde