Borbely: Potentialul hidroenergetic poate ajunge la 8.000 MW

Marti, 28 Februarie 2012, ora 20:01
2031 citiri
Borbely: Potentialul hidroenergetic poate ajunge la 8.000 MW

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat marti, la Summit-ului European pentru Hidroenergie, ca potentialul hidroenergetic al Romaniei este de aproximativ 5.900 MW, numai pentru investitii pe raurile interioare, putand ajunge pana la 8.000 MW.

Participantii la prima editie a Summit-ului European pentru Hidroenergie, organizat la Bucuresti, au discutat despre avantajele hidroenergiei, oportunitati de afaceri, precum si despre modelele europene de buna practica in domeniul construirii de microhidrocentrale in vederea protejarii mediului inconjurator.

In deschiderea lucrarilor, ministrul Laszlo Borbely a subliniat ca potentialul hidroenergetic al Romaniei este de aproximativ 5.900 MW, numai pentru investitii pe raurile interioare, putand ajunge pana la 8000 MW, daca la acestea se adauga noi investitii pe Dunare.

"Din cei 8.000 MW cat este potentialul maxim, 1.134 MW reprezinta potentialul pentru microhidrocentrale, din care, la ora actuala, cele aflate in functiune au o putere instalata de 400 MW", a subliniat ministrul.

Demnitarul a adaugat ca pentru investitori este important sa detina informatiile necesare pentru dezvoltarea proiectelor in Romania, mentionand ca este optimist in legatura cu investitiile in energiile regenerabile din Romania.

"Este un moment important in ceea ce priveste legislatia. Investitorii care vin, si nu sunt putini, trebuie sa aiba date certe cu privire la ce se intampla in acest domeniu dar si in celelalte - solar, biomasa, eolian. Avem legislatia pusa la punct, se stie cate certificate primeste fiecare daca vine si investeste" a precizat ministrul Borbely.

MMP precizeaza ca pentru microhidrocentralele (MHC) sub 10MW investitorii beneficiaza de trei certificate verzi (CV) pe o perioada de 15 ani daca investitiile sunt noi, puse in functiune dupa anul 2004, iar pentru MHC retehnologizate se aloca doua CV pentru zece ani, iar pentru microhidrocentrale vechi, neretehnologizate si puse in functiune inainte de 2004 investitorii obtin 0,5 CV pentru trei ani.

Ministrul Mediului si Padurilor a anuntat ca la ora actuala, pentru realizarea de microhidrocentrale sunt acordate 290 de avize de gospodarire a apelor, 84 dintre acestea fiind in curs de executie.

Borbely a precizat ca Ministerul Mediului si Padurilor deruleaza un program prin intermediul Administratiei Fondului pentru Mediu, prin care firmele care investesc in productia de energie din surse regenerabile in Romania obtin o finantare de maximum 50 la suta din valoarea eligibila a proiectului, dar nu mai mult de 30 milioane lei pentru fiecare proiect.

"Incepand cu anul 2009, prin acest program sunt finantate 257 de proiecte prin care sunt dezvoltate investitii pentru producerea de energie din surse regenerabile (eoliana, hidro, biomasa si fotovoltaic), din care 19 sunt finalizate.

Valoarea pe care o acordam prin AFM pentru cele 257 de proiecte este de aproape 2,6 miliarde lei, iar valoarea totala a puterii instalate este de 937,7 MW", a precizat Laszlo Borbely.

#laszlo borbely potential hidroenergetic Romania, #potential hidroenergetic, #investitii energie regenerabila , #Energie regenerabila