Eficienta energetica: ce este si ce avantaje aduce?

Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 20:26
2622 citiri
Eficienta energetica: ce este si ce avantaje aduce?

Conceptul de eficienta energetica este legat de utilizarea rationala a resurselor de energie, care consta in obtinerea unui produs sau realizarea unui proces, consumand mai putina energie. Practic, vorbim de un consum mai mic de resurse, avand aceleasi beneficii.

Diverse actiuni de eficienta energetica contribuie la utilizarea rationala a energiei, cum ar fi eficienta echipamentelor si a proceselor de reducere a consumului, a programelor educationale care vizeaza incurajarea utilizarii sigure si eficiente a energiei electrice si a proceselor de reutilizare si reciclare.

Printre beneficiile eficientei energetice se numara si cele economice. Intr-adevar, eficienta energetica se traduce prin economii la factura de energie si prin valorificarea la maximum a resurselor de energie pe care le avem la dispozitie.

Pe de alta parte, eficienta energetica aduce si beneficii pentru intreg mediul inconjurator. Prin nevoia de a genera mai putine resurse energetice ca urmare a utilizarii lor mai eficiente, contribuim, de asemenea, la reducerea exploatarii suferite de natura.

Prin urmare, pe scurt, putem spune ca eficienta energetica este sinonima cu o utilizare responsabila si inteligenta a resurselor, bazata pe posibilitatile pe care ni le ofera tehnologia.

Cum se imbunatateste eficienta energetica?

Serviciile de audit energetic sunt un punct cheie in imbunatatirea eficientei energetice si reprezinta primul pas catre strategia globala de gestionare a energiei pentru companii.

Auditul energetic este obligatoriu pentru companiile din Romania care sunt inregistrate ca operatori economici, cu exceptia IMM-urilor. Conform legii 121/2014, aceste companii trebuie sa efectueze auditul energetic o data la 4 ani.

Chiar daca este un demers obligatoriu din punct de vedere legal, un audit energetic va oferi o intelegere clara a consumului de energie din cladirile si instalatiile unei companii. Analiza efectuata prin intermediul acestui audit poate oferi indrumari practice substantiale pentru:

*imbunatatirea continua a eficientei productiei;

*identificarea oportunitatilor de economisire si crestere a eficientei energetice.

Incepand cu dezvoltarea unui inventar detaliat al consumului de energie, auditorul energetic va efectua diverse cercetari pentru identificarea modului de functionare a echipamentelor, precum si a cauzelor consumului in exces de energie.

Interesul pentru problema consumului de energie a crescut in toate sectoarele industriei, avand in vedere atat impactul sau imediat asupra costurilor de productie, cat si influenta considerabila asupra durabilitatii mediului.

Asadar, o imbunatatire a eficientei energetice in cadrul unei companii are potentialul de a aduce beneficii semnificative pentru afacere.

Avand in vedere acest lucru, Elsaco Esco a dezvoltat servicii de audit energetic pentru a ajuta companiile din Romania sa gaseasca cele mai bune solutii si oportunitati de eficientizare a consumului de energie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cupinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
#eficienta energetica, #energie , #Stiri energie