Energie regenerabila: Romania e printre cele mai atractive tari din lume pentru investitii

Marti, 26 Februarie 2013, ora 10:59
3082 citiri
Energie regenerabila: Romania e printre cele mai atractive tari din lume pentru investitii

Romania ocupa locul 13 intr-un top care masoara atractivitatea pentru investitori a proiectelor de energie regenerabila din 40 de tari, pastrandu-si pozitia detinuta in anul anterior.

Romania se afla inaintea unor tari ca Polonia, Turcia, Spania si Austria, potrivit raportului Renewable Energy Country Attractiveness Indices, realizat de Ernst & Young.

Raportul prezinta si atractivitatea investitiilor in functie de tipul surselor regenerabile vizate. Astfel, Romania se situeaza in topul energiei eoliene pe locul 10 - la fel ca si in editia anterioara a raportului din noiembrie 2012 - dupa mari puteri economice ca Germania, China, Statele Unite, Marea Britanie si Franta.

In privinta energiei solare, Romania se situeaza in a doua parte a clasamentului, pe locul 24, dar inaintea Poloniei si Bulgariei.

Totusi, aceasta piata ar putea inregistra cresteri semnificative in anul 2013. Aceste proiectii sunt sustinute si de gradul avansat de dezvoltare a acestei categorii de proiecte, procesul mai simplu de autorizare decat la celelalte forme de energie regenerabila, durata de dezvoltare mai scurta, dar mai ales schema mult mai avantajoasa de sustinere a investitiilor in energie solara decat la celelalte forme de energie regenerabila.

Efervescenta segmentului solar a fost totusi usor temperata de anumite discutii din piata despre modificarea schemei:

"Din cauza discutiilor aparute in piata in legatura cu posibila modificare a schemei de sustinere a proiectelor de energie regenerabila, dezvoltarea proiectelor a fost intr-o anumita masura incetinita.

Daca aceasta incertitudine ar fi transata pozitiv, cu siguranta investitorii ar fi mai motivati sa investeasca in proiectele eoliene si solare romanesti. Deocamdata, ne bucuram de atentia investitorilor din Europa de Vest, China, Statele Unite, dar si a investitorilor din regiune, de exemplu Turcia", a explicat Florin Vasilica, Partener si lider al departamentului de Asistenta in tranzactii, Ernst & Young Romania.

Indicele Ernst & Young analizeaza trimestrial cele mai atractive 40 de tari din lume privind piata interna de energie regenerabila, infrastructura si compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale. Cel mai recent raport indica presiunea publica din ce in ce mai mare asupra subventiilor care sustin dezvoltarea proiectelor de energie regenerabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#energie regenerabila Romania, #energie solara Romania, #raport Ernst and Young, #energie regenerabila investitii , #Energie regenerabila