Energie: Romania risca sa piarda investitii de 4 miliarde de euro

Joi, 07 Martie 2013, ora 11:47
2188 citiri
Energie: Romania risca sa piarda investitii de 4 miliarde de euro

Romania va pierde patru miliarde de euro daca autoritatile modifica schema de sprijin pentru productia energiei regenerabile, sustin reprezentantii Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice (RPIA).

"Sunt patru miliarde de euro care asteapta la granite sa intre in proiecte in Romania. Probabil ca nu vor mai intra. (...) Orice fel de schimbare va aduce instabilitate si lipsa de competitivitate", a declarat joi presedintele Consiliului de Administratie al RPIA, Doru Voicu.

El a adaugat ca in industria energiei regenerabile din Romania lucreaza aproximativ 4.000 de oameni, din care circa 1.000 doar in sectorul fotovoltaic.

Potrivit lui Voicu, anul trecut statul a incasat 500 milioane euro de pe urma regenerabilelor.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat recent ca Guvernul va modifica legea privind acordarea de certificate verzi, motivand ca nu poate fi distrusa industria romaneasca de dragul celei regenerabile.

Investitorii in productia de energie regenerabila sunt atrasi tocmai de schema de sprijin, una dintre cele mai generoase din Europa. Astfel, companiile care produc energie din surese alternative primesc gratuit de la stat certificate verzi, al caror numar variaza in functie de tehnologie.

"Nu avem nimic impotriva reducerii numarului de certificate verzi, daca se face in cadrul legii", a mai spus Voicu.

Certificatele verzi se acorda pentru cantitatea de energie produsa. Legislatia obliga furnizorii sa cumpere aceste certificate de la producatori. Costul achizitiei acestor certificate se reflecta in facturile finale la consumatori, astfel ca pretul electricitatii a crescut si continua sa creasca.

Pe de alta parte, costul tehnologiilor pentru productia energiei alternative a scazut.

Potrivit celor mai recente date disponibile, in Romania functioneaza centrale eoliene de 1.600 MW, unitati fotovoltaice de 50 MW, centrale pe biomasa de 44 MW si microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW. Aceste instalatii reprezinta mai mult de 10% din capacitatea de productie a energiei la nivel national.

Totodata, sunt in teste centrale eoliene de 700 MW, microhidrocentrale de 2 MW si unitati pe biomasa de 1 MW.

Alte sute de proiecte sunt in diverse faze de avizare si constructie, dar capacitatile lor depasesc cu mult posibilitatile retelelor de transport a energiei de a le prelua si a le include in consumul final.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#energie regenerabila Romania, #lege energie Romania 2013, #certificate verzi Romania , #Energie regenerabila