Expertii in energie vad SUA luand partea leului pe piata mondiala a gazelor

Vineri, 14 Iulie 2017, ora 08:00
8513 citiri
Expertii in energie vad SUA luand partea leului pe piata mondiala a gazelor
Foto: worldmaritimenews.com

State Unite ar putea deveni cel mai important exportator de gaze din lume in urmatorii ani, dupa cum arata o analiza a Agentiei Internationale pentru Energie (IEA).

Pentru urmatorii 5 ani, consumul globl de gaze ar putea inregistra o crestere medie anuala de 1,6 procente, iar lupta pentru dominatie se va da intre Qatar, SUA si Australia, relateaza CNBC.

40% din cresterea consumului de gaze pentru urmatorii 5 ani va fi sustinuta de dezvoltarea capacitatilor industriale din China.

In total, consumul global de gaze ar putea ajunge la 4.000 de miliarde de metri cubi, pana in 2022, considera expertii IEA.

"Productia de gaze de sist din SUA nu da semne de slabiciune, iar acum aceasta este sustinuta si de o crestere a rezervelor de LNG", arata directorul IEA, Fatih Birol, intr-un comunicat al agentiei.

"De asemenea, cresterea numarului de tari consumatoare de LNG, de la 15, in 2005, la 39 in prezent, arata ca acest combustibil va atrage tot mai multi consumatori, in special din randul economiilor emergente", mai spune directorul IEA.

Statele Unite detin deja titlul de cel mai mare producatore de gaze din lume, iar pana in 2022 capacitatea de productie ar putea ajunge la 890 miliarde mc, mai mult de o cincime din productia globala estimata.

Mai mult de jumatate din aceasta cantitate va fi transformata in LNG, lucru care va pune presiune pe primii doi exportatori de gaze naturale lichefiate din lume, Qatar si Australia.

Tendinta americanilor de a acapara pietele de export se vede si in recentele investitii facute in 3 terminale noi de LNG, masura care dubleaza numarul acestora.

Cresterea cifrelor de export de LNG de catre marii producatori se va petrece pe o piata deja bine alimentata, dar anumite tensiuni geopolitice pot afecta prognoza data de IEA.

Criza intretinuta intre Qatar si grupul celor 4 tari vecine ridica semne de intrebare asupra capcitatii de transport a combustibilului pe rutele traditionale.

"Chiar si pe o piata bine alimentata din punct de vedere energetic, evenimentele recente ne amintesc cat de importanta devine securitatea rutelor de transport", atrage atentia Birol.

#export LNG, #prognoza consum gaze, #IEA, #producatori gaze , #Stiri energie