Germanii stiu ce urmeaza: Liberalizarea pretului energiei va impulsiona constructia cladirilor verzi

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 13:41
2668 citiri
Germanii stiu ce urmeaza: Liberalizarea pretului energiei va impulsiona constructia cladirilor verzi

Liberalizarea pretului energiei electrice ii va determina pe consumatori sa se orienteze catre cladirile "verzi", a declarat, marti, Sebastian Metz, director general al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane(AHK).

Germania intentioneaza ca pana in 2050 sa scada necesarul de energie cu 50%. Folosirea energiei regenerabile poate sustine o reducere de 20% a consumului de energie, potrivit Agerpres.

In acest sens, Guvernul federal a alocat 1,5 miliarde de euro pentru perioada 2012 - 2014, in scopul eficientizarii energetice a cladirilor, majoritatea fondurilor provenind din vanzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon.

Pana in anul 2035, Romania se va confrunta cu un deficit de 50.000 de megawati, conform datelor prezentate de AHK.

"Cel mai ieftin megawat este cel nefolosit. Pentru a evita costurile mari generate de acest deficit, atat institutiile, cat si consumatorul final, ar trebui sa fie mai implicate in aplicarea programelor de reabilitare termica", a spus Sebastian Metz.

Conform Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania, cladirile din Romania se incadreaza in clase energetice neeficiente.

In prezent, cele 8,5 milioane de locuinte existente in Romania, din care 98,2% proprietate particulara, sunt responabile de cel mai mare procentaj din consumul total de energie al tarii.

"Eficientizarea energetica a cladirilor poate aduce o contributie importanta la atingerea tintei de reducere cu 20% a consumului de energie pana in 2020. Prin masurile de eficientizare energetica aplicate elementelor de anvelopa, cat si instalatiilor existente in cladire, se urmareste trecerea cladirilor din clasele energetice inferioare (D, E, F, G) in clasele energetice eficiente (A, B)", a spus Daniela Rotariu, vicepresedinte al Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania.

In prezent, Romania are, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, un buget de 300 milioane euro pentru lucrarile de reabilitare termica a locuintelor, dar, in perspectiva de programare bugetara 2012-2014, aceste fonduri ar putea ajunge la circa doua miliarde euro.

Secretarul de stat in MDRT, Marcel Ioan Bolos, a invitat, recent, oamenii de afaceri germani sa vina ca parteneri in astfel de proiecte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#liberalizare pret energie, #consecinte liberalizare prt energie, #cladiri verzi, #constructie cladiri verzi , #Energie regenerabila