Industria eoliana il contrazice pe Nita: CE nu a aprobat inca modificarile privind energia regenerabila

Luni, 27 Mai 2013, ora 11:30
2427 citiri
Industria eoliana il contrazice pe Nita: CE nu a aprobat inca modificarile privind energia regenerabila
Foto: Ionel David, presedinte RWEA

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) isi exprima ingrijorarea cu privire la lipsa de coerenta si la opacitatea procesului decizional din Ministerul Energiei.

Preocuparea RWEA vine in urma discutiilor recente pe care membrii Asociatiei le-au avut separat la Bruxelles, in 22 mai, cu directoratul general Energie si directoratul general Concurenta din cadrul Comisiei Europene si a reflectarii acestora in declaratiile oficialilor romani.

"Reprezentantii autoritatilor romane au primit clarificari de la cele doua institutii europene cu privire la rolul Comisiei in analiza modificarilor propuse de proiectul de Ordonanta de Urgenta care redimensioneaza schema de sustinere a productiei de energie din surse regenerabile.

O aprobare a Comisiei presupune insa o procedura oficiala, in care se prezinta documente, cifre, explicatii si se finalizeaza cu un aviz scris si dat apoi publicitatii. Drept urmare, RWEA considera ca declaratiile oficiale care sustin 'unda verde' a Comisiei Europene pentru a promova OUG sunt hazardate si provoaca dezinformare", se arata in document.

Asociatia se refera la declaratiile ministrului Energiei: "Comisia Europeana a apreciat ca legea a fost in dezbatere, ca ne-am consultat cu ei, in mare a fost de acord cu propunerile noastre", a afirmat, in urma cu cateva zile, Constantin Nita, la un seminar pe teme energetice.

Jucatorii din industria eoliana sustin ca CE vrea sa analizeze in detaliu

RWEA sustine ca reprezentantii directoratului general Energie si ai directoratului general Concurenta au subliniat necesitatea notificarii Comisiei Europene despre noul proiect de OUG, facut public la inceputul lunii aprilie, pentru ca forurile europene sa poata analiza in cunostinta de cauza impactul acestor modificari legislative.

"Analiza de impact ar urma sa se desfasoare pe doua teme distincte: una ce se refera la schema de sprijin pe baza de certificate verzi si cealalta privind scutirea marilor consumatori de la plata unei parti a certificatelor verzi. Legat de schema de sprijin, Romania trebuie sa trimita la Bruxelles calcule care sa argumenteze solutia amanarii unui numar de certificate si sa explice cum se va face recuperarea acestora, la ce valoare si cum va afecta acest mecanism intreaga piata de energie.

Proiectul de OUG initiat de minister prevede, in cazul producatorilor de energie eoliana, amanarea unui certificat verde pe o perioada de trei ani si jumatate. Totodata, autoritatile de la Bucuresti vor trebui sa aduca lamuriri in fata oficialilor europeni in privinta discriminarii pe care o va crea noua OUG, dat fiind ca amanarea unui numar de certificate verzi se aplica doar tehnologiilor eoliana, fotovoltaica si microhidrocentralelor noi, nu si biomasei si microhidrocentralelor retehnologizate", informeaza Asociatia.

RWEA mai arata ca producatorii de energie eoliana s-au aratat dispusi sa dialogheze cu Guvernul, insa pana la acest moment nu au fost posibile discutii serioase, iar oficialii de resort nu au tinut cont de propunerile scrise ale industriei.

#modificari legislatie energie regenerabila, #CE ordonanta energie regenerabila , #Energie regenerabila