Industria fotovoltaica va aduce producatorilor venituri de pana la 10 mld. de euro pana in 2017

Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 15:18
1994 citiri
Industria fotovoltaica va aduce producatorilor venituri de pana la 10 mld. de euro pana in 2017

Cheltuielile cu echipamente fotovoltaice vor inregistra o crestere, odata cu punerea in functiune de noi parcuri, ceea ce va aduce venituri de pana la 10 miliarde de dolari producatorilor, in 2017.

"In 2012 si 2013, producatorii de panuri fotovoltaice s-au confruntat cu cel mai mare declin care a lovit sectorul. Acesta a fost cauzat de capacitatea de productie prea mare, care a remodelat intreaga industrie", a spus vicepresedintele companiei NPD Solarbuzz, Finlay Colville .

In raportul PV Equipment Quarterly, compania apreciaza ca, in 2015, vor reincepe sa se majoreze cheltuielile de capital pentru panouri solare.

In 2013, cheltuielile pentru echipamente fotovoltaice, inclusiv cele pentru componente, a scazut la 1,73 miliarde de dolari, considerat minimul ultimilor opt ani.

Industria de echipamente fotovoltaice a atins un maxim in 2011

Sursa foto: NPD Solarbuzz PV Equipment Quarterly

Aceasta scadere este considerata foarte accentuata, dupa ce in 2011, piata ajunsese la un maxim istoric, de 13 miliarde de dolari, se mai arata in raport.

"Ca urmare a 'inghetarii' generale a cheltuielilor de capital din 2013, producatorii de echipamente fotovoltaice au primit comenzi mai mici de un miliard de dolari anul trecut", se mai arata in raportul NPD Solarbuzz .

"In lipsa noilor comenzi de panouri fotovoltaice, multi dintre producatori au fost nevoiti sa restructureze diviziile cu activitate in acest segment si sa reorienteze catre alte sectoare tehnologice".

Totusi, in urmatoarele sase luni, cererea manifestata pe piata finala a panourilor fotovoltaice va ajunge din urma capacitatea industriei, de 45 GW, ceea ce va marca finalul perioadei de scadere din ultimi doi ani, estimeaza firma de cercetare, adaugand ca producatorii din acest segment vor extinde capacitaile.

In perioada 2008-2011, veniturile din industria producatoare de panouri fotovoltaice a ajuns la 38 de miliarde de dolari. In acelasi timp, aceste venituri au fost "impartite" intre cateva sute de producatori, care au folosit diferite tehnologii de productie.

Urmatoarea etapa de crestere din aceasta industrie, care va incepe din 2015, va fi sustinuta mai ales de catre principalii competitori.

NPD Solarbuzz se ateapta ca in perioada urmatoare, capacitatea de productie din industria fotovoltaica sa creasca.

"Initial, aceasta crestere va fi motivata de beneficiile economice, cum ar fi reducerea costurilor si productivitate. Ulterior, cheltuielile cu tehnologia vor fi eliminate, odata cu cresterea eficientei celulelor", se mai arata in raport.

In Romania erau instalate, la finele lui 2013, proiecte fotovoltaice de 1.155 MW

Productia de energie regenerabila a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, cand capacitatea totala a proiectelor existente in sistem a ajuns la 4.255 de MW, cu 82% mai mare decat la sfarsitul anului 2012, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Astfel, la 31 decembrie 2013, in sistem erau instalate proiecte de energie eoliana cu o putere totala de 2.503 MW, fotovoltaice de 1.155 de MW, biomasa - 65 MW si hidro - 530 de MW.

Romania si-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 sa provina din surse regenerabile, insa ANRE anuntat ca aceasta tinta a fost deja atinsa la 1 ianuarie 2014.

#echipamente fotovoltaice, #energie fotovoltaica, #industria fotovoltaica, #studiu industrie , #Energie regenerabila