Micile detalii care contează - recomandări pentru consum mai scăzut de energie electrică

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 18:36
857 citiri
Micile detalii care contează - recomandări pentru consum mai scăzut de energie electrică
FOTO: unsplash.com

Dacă prețurile la energie electrică nu pot scădea momentan sub anumite niveluri, există o soluție la îndemână pentru optimizarea facturilor: reducerea consumului. Aparent, o astfel de procedură ar însemna și compromisuri pentru partea de confort, însă lucrurile sunt diferite de cum ne-am imagina. Adevărul este că anumite obiceiuri de consum pot fi optimizate fără mare efort, iar anumite alegeri în materie de electronice și electrocasnice pot determina scăderi majore ale consumului de electricitate.

Astfel de idei vin desigur în completarea soluției de alegere a furnizorului de curent electric. Momentan, impactul alegerii este redus pentru consumatorii casnici, căci există o plafonare aplicabilă pentru populație, pentru cei care se încadrează în anumite niveluri de consum. Însă la consum mai mare și mai ales dacă în viitor se vor schimba politicile de stat cu privire la plafonare de prețuri energie electrică, importanța alegerii unei anumite oferte de furnizare crește în importanță. Se poate folosi calculatorul comparator ANRE pentru a observa diferențele de condiții comerciale dintre furnizorii de curent electric autorizați pe piața din România.

Reducerea consumului de energie electrică în locuință

Fiecare detaliu contează atunci când este vorba de consumul lunar de pe factura de curent electric, însă unele aspecte sunt mai importante decât altele. Spre exemplu, iluminatul în locuință consumă destul de puțină energie, atât timp cât sunt utilizate becuri LED. Totuși, este important să se formeze obiceiul de a nu folosi lumina artificială decât atunci când este nevoie cu adevărat.

În timpul zilei, se va evita pornirea corpurilor de iluminat și se pot face mai multe activități în locuință. În rest, este ideal să se lase lumina aprinsă doar în încăperile unde este nevoie. Când pleci de acasă chiar și pentru timp scurt, încearcă să nu uiți niciodată lumina activă în vreo cameră sau în hol. Pentru anumite zone din casă, ai putea alege becuri pe bază de senzor, dacă este o locuință de mari dimensiuni și dacă vei considera că un astfel de sistem este eficient energetic.

Când te uiți la TV fără a face alte activități, ai putea opri lumina. De asemenea, este de preferat să eviți să lași TV-ul pornit doar ca zgomot de fond, când de fapt nu îi acordă nimeni atenție și eventual folosești alte gadgeturi.

Ajungem așadar la partea de electronice și electrocasnice, marii consumatori de energie electrică în orice locuință. Aici, cele mai mari economii se pot face... prin înlocuirea aparatelor care nu sunt eficiente energetic. Se pot alege produse de generație nouă - contează în mod special frigiderul și congelatorul, dar și cuptorul electric, plita electrică, mașina de spălat, aspiratorul și uscătorul de rufe. Nu trebuie uitat nici aparatul de aer condiționat. Dacă se realizează încălzirea locuinței cu o centrală pe bază de energie electrică, și aceasta trebuie să aibă un consum optimizat.

Mai departe, multe alte mici detalii sunt extrem de relevante - cât de mult folosești micile electrocasnice precum mixerul, robotul de bucătărie, blenderul, cuptorul cu microunde, fierul de călcat, uscătorul de păr, ondulatorul sau placa de îndreptat părul. Evită să lași pornite astfel de aparate mai mult decât este cazul și caută să eviți unele operațiuni care nu sunt neapărat necesare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cupinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
#energie, #consum energie , #Stiri energie