Nemtii ne asigura ca Europa nu ramane fara gaze la iarna, chiar daca Rusia si Ucraina nu se inteleg

Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 16:17
5964 citiri
Nemtii ne asigura ca Europa nu ramane fara gaze la iarna, chiar daca Rusia si Ucraina nu se inteleg
Foto: Pixabay

Europa nu va avea probleme in aprovizionarea cu gaze naturale la iarna, chiar daca nu se va ajunge la un nou acord privind livrarile de gaze naturale rusesti via Ucraina pana la finele acestei luni, cand expira actualul acord de tranzit, arata un studiu publicat miercuri de un institut german, transmite Reuters.

"Aprovizionarea cu gaze pentru iarna este in siguranta, chiar daca discutiile referitoare la livrarile de gaze din Rusia via Ucraina spre Europa vor esua", sustine studiul realizat de Institute of Energy Economics (EWI) din Koln.

Potrivit acestui studiu, este posibil ca in Germania pretul gazelor naturale sa inregistreze o crestere moderata, dar nu vor exista intreruperi in aprovizionare. Facilitatile de stocare a gazelor sunt pline, preturile sunt la cele mai mici valori din ultimii ani gratie supraofertei mondiale iar interconectarea retelelor de gazoducte este intr-o situatie mult mai buna decat era in urma cu zece ani, cand o disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema pretului si platilor gazelor naturale a afectat aprovizionarea statelor din Europa.

Moscova a informat ca nu vrea sa ajunga la un nou razboi al gazelor naturale cu Ucraina, similar cu cel din 2009. Actualul acord care reglementeaza aprovizionarea Ucrainei cu gaze naturale rusesti precum si tranzitul spre Uniunea Europeana expira la 31 decembrie 2019, iar negocierile pentru un nou acord sunt complicate de aspecte ce tin de procedurile de arbitraj si de anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia in 2014.

Conform unui scenariu analizat de EWI, o intrerupere a tranzitului gazelor naturale rusesti spre Europa via Ucraina in luna ianuarie 2020 ar produce o diminuare a exporturilor de gaze ale Rusiei spre UE cu 6,3 miliarde metri cubi in cursul acelei luni.

Insa depozitele subterane de gaze ar acoperi 83% din deficitul de aprovizionare iar importurile de gaze naturale lichefiate ar completa restul. In aceasta situatie, preturile la gaze din Germania ar creste cu 5%, iar in Grecia cu 45%, avand in vedere ca aceasta din urma este izolata de principalele magistrale de gaze din Europa.

Scenariile analizate de EWI arata insa ca situatia unei ierni cu temperaturi extrem de scazute, care sa se adauge intreruperii tranzitului gazelor naturale rusesti spre Europa via Ucraina, ar duce la o crestere mai mare a pretului gazelor. Cu toate acestea, aprovizionarea cu gaze timp de trei luni este in siguranta, chiar daca criza s-ar prelungi pana la finele lunii martie, cand se incheie oficial sezonul de iarna pe piata gazelor.

Oficialii rusi au anuntat ca o noua runda de discutii trilaterale ar putea avea loc joi, daca firmele implicate, Gazprom din Rusia si Naftogaz din Ucraina, sunt pregatite. De asemenea, presedintele Rusiei, Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Volodimir Zelenski ar putea discuta si ei pe tema acestui subiect cand se vor intalni luni la Paris.

#studiu gaze Europa 2020, #gaze naturale Europa, #disputa gaze Rusia Ucraina , #Stiri energie