O termocentrala din Suedia arde haine de la H&M in loc de carbuni

Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 15:51
8260 citiri
O termocentrala din Suedia arde haine de la H&M in loc de carbuni
Foto: CC0 Creative Commons / Vasteras

Centrala Vasteras, aflata la nord-vest de Stockholm, nu mai produce energie din titei si carbune, ci din arderea deseurilor de lemn si a gunoiului, inclusiv a hainelor pe care H&M nu le poate vinde, pentru a deveni pana in 2020 o facilitate ecologica.

"Pentru noi este un material care arde. Obiectivul nostru este sa folosim doar combustibil reciclat si regenerabil", a explicat Jens Neren, seful furnizarii de combustibil la Malarenergi AB, compania de utilitati care detine si opereaza centrala Vasteras, care are o vechime de 54 de ani, transmite Bloomberg.

In timp ce Suedia este mandra ca sistemul sau energetic nu emite aproape deloc emisii, datorita hidrocentralelor, eolienelor si reactoarelor nucleare, unele autoritati locale inca folosesc carbune si titei pentru incalzirea locuintelor si birourilor, in timpul lunilor de iarna.

Convertind vechile termocentrale in unitati unde sunt arsi biocombustibili si gunoi, cea mai mare economie din Peninsula Scandinava spera sa renunte complet la combustibilii fosili in centralele sale pana la sfarsitul deceniului.

Malarenergi are un contract cu orasul vecin Eskilstuna pentru a-i arde gunoaiele, din care unele vin de la un depozit central al H&M din acest oras.

"H&M nu arde hainele care pot fi utilizate in siguranta. Totusi, este obligatia noastra legala sa ne asiguram ca sunt distruse hainele care contin mucegai sau care nu indeplinesc cerintele privind chimicalele", a precizat Johanna Dahl, sef de comunicare al H&M in Suedia.

Anul acesta, centrala Vasteras a ars aproximativ 15 tone de haine aruncate de H&M, comparativ cu aproximativ 400.000 de tone de gunoi, a explicat Neren.

#centrala combustibil reciclat, #centrala combustibil regenerabile , #Energie neconventionala