Polonia reduce subventiile pentru producatorii de energie regenerabila

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 14:12
2194 citiri
Polonia reduce subventiile pentru producatorii de energie regenerabila

Polonia intentioneaza sa reduca subventiile pe care le acorda pentru energiile regenerabile dupa ce incetinirea economiei a majorat deficitul bugetar, a declarat marti adjunctul ministrului polonez al economiei, Jerzy Pietrewicz.

Decizia Poloniei urmeaza unor masuri similare adoptate in Spania, Italia, Germania, Franta si Romania, in incercarea de a tine sub control cresterea preturilor platite de consumatorii finali.

"Nu avem de gand sa eliminam subventiile, insa credem ca progresele tehnologice ne permite sa reducem subventiile propuse anterior", a declarat Jerzy Pietrewicz la primul sau interviu de la numirea in functie la finele lunii februarie, potrivit Bloomberg.

Pietrewicz a adaugat ca noile propuneri vor fi incluse in noua lege privind energiile regenerabile care va fi prezentata in luna octombrie.

Guvernul polonez doreste sa scada sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila cu 38%, pana in 2020

Polonia, tara care produce 90% din energia sa electrica pe baza de carbune, si-a propus sa creasca ponderea energiei produse din surse regenerabile pana la 15% in 2020 de la aproximativ 2% in prezent. Autoritatile de la Varsovia estimeaza ca sprijinirea energiilor regenerabile va costa statul 10,8 miliarde de zloti (3,4 miliarde de dolari) in 2020, de la 5,5 miliarde zloti in 2014.

"Intentia noastra este sa venim cu o solutie buna in mijlocul unor interese variate. Intelegem ca investitorii au nevoie de stabilitate si predictibilitate", a spus Pietrewicz. Potrivit acestuia, energia eoliana ar trebui sa devina "baza" surselor regenerabile, permitand Poloniei sa-si reduca dependenta de carbune.

Pentru energia solara, guvernul de la Varsovia vrea sa incurajeze micile proiecte in timp ce va limita suportul pentru marile parcuri. "Marile parcuri fotovoltaice sunt cea mai scumpa sursa de energie. Vrem sa asteptam pana cand va fi mai ieftin sa finantam acest tip de investitii", a spus Pietrewicz.

La inceputul acestei luni, grupul ceh de utilitati CEZ a anuntat ca a decis sa se concentreze pe extinderea in Polonia, dupa ce Romania a redus subventiile la energiile regenerabile. Guvernul roman a anuntat suspendarea pentru trei ani si jumatate a sistemului alocarii de certificate verzi pentru producatorii de energie din resurse regenerabile.

Masura este destinata sa reduca factura platita de consumatorul final cu 50% pentru energia regenerabila, insa risca sa-i alunge pe investitori.

#subventii energie verde Polonia, #reducere subventii energie regenerabila, #costuri energie verde , #Energie regenerabila