Polonia va miza pe carbune si pe gazele de sist

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 15:11
2023 citiri
Polonia va miza pe carbune si pe gazele de sist

Polonia va pune accentul in principal pe carbune si pe gaze de sist pentru asigurarea independentei energetice, reducand investitiile in energiile regenerabile, a declarat marti premierul polonez Donald Tusk, transmite AFP.

"Vrem sa avem surse de energie regenerabila insa huila si lignitul, si in curand gazele de sist, vor ramane principalele noastre surse de energie", a declarat Tusk la inaugurarea unui expozitii internationale dedicata industriei miniere la Katowice (sudul Poloniei). "Reducerea emisiilor de CO2 se va face prin tehnologie si nu prin limitarea productiei de carbune", a mai spus Tusk.

In prezent, aproape 90% din energia electrica din Polonia este produsa pe baza de carbune, iar termocentrala pe baza de lignit de la Belchatow este instalatia care emite cea mai mare cantitate de CO2 din Europa. Potrivit estimarilor autoritatilor de la Varsovia rezervele de carbune sunt suficiente pentru a acoperi necesitatile tarii timp de 150 de ani.

De asemenea, Polonia a demarat recent exploatarea, deocamdata cu caracter experimental, a gazelor de sist insa Guvernul polonez intentioneaza sa investeasca 12,5 miliarde de euro pana in 2020 pentru a exploata zacamintele de gaze de sist. Aceasta tara cu 38 de milioane de locuitori consuma in prezent 14 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care doua treimi sunt importate din Rusia.

Premierul polonez nu a facut marti nicio referire la energia nucleara, insa in luna iunie a acestui an Donald Tusk a declarat ca proiectul vizand constructia a doua centrale nucleare cu o capacitate de 3.000 de megawati fiecare, dintre care prima urma sa intre in serviciu in 2024, ar putea fi amanat pentru mai multi ani din cauza cresterii importantei gazelor, in special a gazelor de sist, in topul surselor de energie.

Rezervele de gaze de sist ale Poloniei sunt evaluate undeva intre 800 si 2.000 de miliarde de metri cubi.

Organizatiile de protectie a mediului inconjurator atrag atentia asupra faptului ca metoda de extragere a gazelor de sist, fracturarea hidraulica, este una controversata. Aceasta tehnologie consta in injectarea la mare presiune de apa amestecata cu nisip si produse chimice pentru eliberarea gazului din roca, ceea ce ar putea contamina apele subterane.

#energie Polonia, #energie carbune Polonia, #exploatare gaze sist Polonia, #independenta energetica Polonia , #Energie regenerabila