Centralele pe carbune - subventii de 4 ori mai mari decat regenerabilele

Joi, 15 Mai 2014, ora 15:39
2488 citiri
Centralele pe carbune - subventii de 4 ori mai mari decat regenerabilele

Sectorul carbunelui a primit subventii in valoare de 3,76 miliarde de lei in perioada 2005-2013, de aproape patru ori mai mari decat producatorii de energie regenerabila, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Condole Partners pentru organizatia non-guvernamentala de mediu Greenpeace, lansat joi in cadrul unei conferinte de presa.

"Pornind de la statistici ale Ministerului Economiei, estimam ca subventiile pentru 2005-2013 pentru industria carbunelui se ridica la 3,76 miliarde de lei, comparativ cu doar 0,81 miliarde de lei pentru regenerabile", a declarat Valentina Ivan, expert pe energie in cadrul Condole Partners, una dintre autorii studiului.

Potrivit acesteia, din 1990 pana acum, industria carbunelui a primit subventii in valoare de 15 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 2,3% din PIB-ul tarii intr-un an.

"Consideram ca productia de energie din carbune in conditiile actuale din Romania nu este viabila economic, intrucat preturile de piata ale energiei depasesc costul marginal al lignitului si al huilei ale CE Oltenia si Hunedoara doar cateva ore pe an. Drept urmare, acesti producatori tin in functiune maximum o treime din capacitatea nominala si au nevoie de subventii operationale pentru a ramane in piata", a mai aratat Valentina Ivan.

Certificate de emisii de dioxid de carbon alocate gratuit

Ea a amintit ca, in plus, sectorul carbunelui a primit subventii si sub forma certificatelor de emisii de dioxid de carbon alocate gratuit.

"Estimam ca in perioada 2008-2012, companiile care fac parte din CE Oltenia au primit prin alocarea de certificate gratuite de emisii o suma intre 300 de milioane de euro si doua miliarde de euro, daca luam in calcul un pret minim al dioxidului de carbon de 4 euro pe tona si un pret maxim de 30 de euro pe tona", a sustinut Ivan.

Mai mult, autorii studiului amintesc ca industria carbunelui primeste si bonusuri de cogenerare de inalta eficienta.

"Estimam ca valoarea acestui sprijin se ridica la aproximativ 110 milioane de lei pe an si este posibil sa creasca, avand in vedere tendinta de scadere a preturilor la energie si cresterea costurilor variabile cauzata de probabila crestere a pretului la emisiile de dioxid de carbon, dupa anul 2020", se mai arata in raport.

La capitolul recomandari, autorii studiului au analizat trei scenarii pentru dezvoltarea sectorului energetic in Romania.

"Ne-am gandit ce am putea face de acum pana in 2020. Deducem ca cel mai economic scenariu este unul in care sprijinul pentru carbune si dependenta de surse nucleare scade, in timp ce creste ponderea regenerabilelor. Acest scenariu nu numai ca minimizeaza factura la energie a economiei Romaniei, ci si diminueaza externalitatile asupra sistemului de sanatate si asupra mediului, si stimuleaza investitia intr-un sector modern si productiv al energiei", a spus, la randul sau, Otilia Nutu, expert in energie in cadrul Condole Parners, de asemenea unul dintre autorii studiului.

Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
Ministrul Burduja anunță o nouă schemă de investiții pentru energie regenerabilă: ”Este un exemplu al succesului”
Ministrul Burduja anunță o nouă schemă de investiții pentru energie regenerabilă: ”Este un exemplu al succesului”
Ministerul Energiei a lansat luni, 25 martie, schema pentru Contracte pentru Diferenţă (CfD) în domeniul energiei regenerabile, un instrument financiar menit să stimuleze producţia de energie...
#centrale carbune, #subventii sector carbune, #energie regenerabila, #productie energie carbune , #Energie regenerabila