Se poate si mai rau pentru Facebook: actiunile s-ar putea tranzactiona la 15 dolari

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 13:26
2115 citiri
Se poate si mai rau pentru Facebook: actiunile s-ar putea tranzactiona la 15 dolari

Multi dintre investitori inca spera in revenirea actiunilor Facebook. In timpul ultimelor doua saptamani actiunile retelei sociale si-au revenit de la un minim de 17,55 de dolari, pana la 22,86 de dolari.

Totusi, chiar si asa, actiunile Facebook sunt mai jos cu 40% fata de momentul initial al lansarii la bursa, cand au fost evaluate la 38 de dolari. Reteaua sociala a fost prima companie americana care a debutat pe bursa cu o valoare mai mare de 100 de miliarde de dolari.

Ar putea actiunile Facebook sa creasca, in sfarsit, dupa patru luni de la listarea esuata? Barrons a publicat un articol in care sustine ca actiunile Facebook valoreaza 15 dolari si, in consecinta, vor incepe sa scada din nou.

In primul rand, Barrons subliniaza faptul ca raportul pret/profit al actiunilor Facebook (P/E ratio) este de 48, relativ mare si mult mai mare decat rata unor companii mult mai bine cotate, precum Apple sau Google.

Companiile au o rata mare a raportului pret/profit al actiunilor atunci cand investitorii cred ca actiunile vor creste rapid.

Problema companiei Facebook este insa faptul ca, potrivit castigurilor inregistrate de actiuni, cresterea nu prea exista. Problemele pe care le inregistreaza publicitatea in mediul telefoniei mobile nu vor disparea prea curand, scrie Venture Beat, chiar daca firma a inregistrat o crestere puternica in ceea ce priveste numarul de utilizatori activi prin intermediul telefonului mobil, inregistrand in trimestrul doi al acestui an o crestere de 67%, pana la 543 de milioane de utilizatori mobili.

Facebook a oferit actiuni in masa inginerilor sai, din stocul de actiuni restrictionate, pentru a preveni intrarea lor in posesia vreunui startup din Silicon Valley.

Actiunile restrictionate oferite angajatilor ar putea trage in jos pretul actiunilor

Facebook a emis in 2011 actiuni restrictionate in valoare de 1,4 miliarde de dolari, adica aproape 500.000 de dolari per angajat. Pana acum, in acest an, compania a oferit actiuni restrictionate in valoare de 1 miliard de dolari. Potrivit Barron, posesorii acestor actiuni nu au optiuni.

Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a declarat recent ca angajatii vor primi mai multe actiuni in cazul in care pretul acestora va scadea, pentru a compensa aceasta situatie. Exista un cost real al acestei compensari, potrivit Barron, si anume acela ca investitorii publici nu vor fi de acord cu acest lucru, iar nemultumirea lor va pune presiune si pe pretul actiunilor, care ar putea scadea din nou.

Investitoriul si antreprenorul Mark Cuban a declarat recent ca singurii oameni care au pierdut bani la listarea Facebook au fost actionarii care au crezut in mirajul Facebook sau care s-au gandit ca pot da mai departe actiunile unui "credul" si mai mare, care ar fi dispus sa le cumpere.

Cuban a argumentat ca Facebook ar putea ameliora problema morala pe care o are in randul angajatilor sai prin reemiterea actiunilor. Cum functioneaza aceasta reemitere. Spre exemplu, unui angajat i s-au oferit 1.000 de actiuni, cand valoarea unei actiuni era de 30 de dolari. Daca pretul actiunilor ajunge la 10 dolari, angajatul va avea 10.000 de dolari, in loc de 30.000 de dolari. Astfel, Facebook ar putea oferi angajatului mai multe actiuni, pentru a compensa diferenta dintre valoarea initiala si valoarea actuala.

William Hambrecht, un bancher si investitor la bursa, a spus ca Facebook ar putea incerca restabilirea actiunilor angajatilor sai, dar s-ar expune unui val de critici.

Majoritatea analistilor Wall Street au estimari mai optimiste decat aceea vehiculata de Barrons, de 15 dolari pe actiune. Un singur analist, Dan Salmon, de la BMO Capital Markets, a estimat 15 dolari pe actiune. Majoritatea expertilor au estimat ca pregul actiunilor Facebook se va situa undeva intre 20 si 30 de dolari.

Facebook a inregistrat venituri de 1,184 miliarde de dolari in trimestrul doi al acestui an in crestere cu 32%, fata de 895 de milioane de dolari, suma obtinuta in trimestrul doi al anului precedent, potrivit ultimelor rezultate financiare publicate de companie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#pret actiuni facebook, #listare Facebook scadere actiuni, #investitori bursa actiuni Facebook , #stiri Facebook