120 BPM, castigatorul Marelui Premiu la Cannes 2017, din 26 ianuarie in cinematografele din Romania

Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 12:41
2076 citiri
120 BPM, castigatorul Marelui Premiu la Cannes 2017, din 26 ianuarie in cinematografele din Romania

Filmul eveniment "120 BPM/batai pe minut", laureat cu Marele Premiu la Cannes si propunerea Frantei pentru premiile Oscar, va intra in cinematografele din Romania incepand cu 26 ianuarie 2018.

Lungmetrajul regizat de Robin Campillo a fost preferatul criticii in perioada festivalului de la Cannes, fiind considerat favorit la marile premii inca din ziua proiectiei si totodata revelatia ultimei editii a festivalului.

"120 BPM" porneste de la fapte reale - actiunile organizatiei civice ACT UP din Franta anilor '90, pentru a vorbi in final despre o tema cat se poate de actuala: trezirea din letargie a acelei paturi din societate indiferenta la marile probleme sociale care o inconjoara.

Miscarea ACT UP este considerata a fi precursoarea miscarilor civice de dupa anii 2000 care au condus in final la obtinerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minoritati - de la cele sexuale la cele civice.

Inceputa in Statele Unite si extinsa in toata lumea, cu o organizare extrem de vizibila si eficienta in Franta, se considera ca ACT UP a pregatit terenul pentru teme actuale de astazi - de la casatoria intre pesoane de acelasi sex si pana la campania de stopare a agresiunilor sexuale in industria americana de film.

In plina epidemie, grupul de actiune "Act Up" s-a implicat in viata publica, combatand prejudecata ca SIDA este boala persoanelor de la periferia societatii si constientizand opinia si autoritatile asupra metodelor de prevenirea a acestei boli sau a metodelor de tratament.

Dincolo de tema, "120 BPM" este o poveste sensibila de dragoste, plina de forta si vitalitate, de emotie si compasiune, fiind aplaudat la scena deschisa la Cannes minute in sir si considerat de revista Variety o induiosatoare combinatie intre o poveste autobiografica plina de emotie si dramatism, un manifest politic si un erotism bulversant si coplesitor.

Filmul a primit recent "Premiul pentru cel mai bun film strain al anului" din partea celei mai prestigioase si influente comunitati de critici din Statele Unite, Los Angeles Film Critics Association - si este nominalizat la nu mai putin de 6 premii Lumiere.

Regizorul filmului, Robin Campillo (55 de ani), a obtinut de-a lungul timpului numeroase premii, fiind printre altele si co-scenarist al unui alt mare succes francez, Palme d'Or-ul din 2008 de la Cannes, Entre les murs / The Class regizat de Laurent Cantet.

Lista cinematografelor in care va putea fi vazut filmul va fi publicata pe site-ul www.voodoofilms.ro si pe pagina de Facebook Voodoo Films in jurul datei de 10 ianuarie.

Sinopsis: Franta, inceptul anilor '90. Pentru ca SIDA face nenumarate victime de mai bine de 10 ani, activistii de la Act Up-Paris isi intensifica actiunile in lupta contra indiferentei generale. Viata lui Nathan, care s-a alaturat grupului de curand, este bulversata de intalnirea cu Sean, un militant radical.

Filmul "120 BPM/batai pe minut" este distribuit in Romania de Voodoo Films si cofinantat prin Programului Europa Creativa - Subprogramul MEDIA al Uniunii Europene.

Parteneri media: Adevarul, Ziare.com, Glamour, Avantaje, Revista Cariere, Eva.ro, Business24, Liternet.

#120 BPM Cannes 2017, #120 BPM Cannes cinema , #Filme in cinema