Anul 2022 vine cu o scumpire a creditelor. Detaliul luat în calcul de analiștii economici care va stopa panica pe piața împrumuturilor

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 06:12
1575 citiri
Anul 2022 vine cu o scumpire a creditelor. Detaliul luat în calcul de analiștii economici care va stopa panica pe piața împrumuturilor
Dată fiind cererea mare pentru credite și concurența dintre bănci, creșterea IRCC, din 2022, ar putea fi compensată prin alte mijloace FOTO Pixabay.com

Incertitudinile de la nivel economic vor plana şi în anul 2022, ceea ce îngreunează considerabil previziunile analiştilor financiari. Totuşi, consultanţii sunt de părere că vom asista la o creștere a dobânzilor la credite, dar va fi una generală, influenţată şi de Indicele de Referință al Creditelor de Consum (IRCC) care va fi pe trend ascendent, anul viitor.

Dincolo de alți indici, precum ROBOR sau inflație, cererea pentru creditare joacă un rol important. În ultimul an, atât marja băncilor, cât și IRCC au fost coborâte, iar în condițiile în care cererea pentru case a crescut, băncile au încercat să vină în întâmpinarea clienților, oferind credite ceva mai ieftine, în speranța că își vor atrage cât mai mulți clienți, potrivit wall-street.ro.

Altfel spus, dată fiind cererea mare pentru credite și concurența dintre bănci, creșterea IRCC din 2022 ar putea fi compensată prin alte mijloace.

„Anul 2019, a început cu o medie de dobândă pentru credite de 6,3%. Anul 2020, a început cu o medie de dobândă din sistemul bancar de 5,22%, iar anul 2021 a început cu o medie de dobândă de 4,83%. La nivelul trimestrului actual, adică T4 2021, avem o medie de dobândă de 3,68%.

Dobânda este formată din două elemente. Unul dintre elemente este Indicatorul de Referință al Creditelor de Consum sau IRCC, care este un frățior al ROBOR-ului, care se reflectă în piață în creditele acordate gospodăriilor.

Al doilea element este marja fixă a băncii. Am avut o scădere din a doua jumătate a anului 2020 până acum pe ambele paliere, atât dobânda de referință, cât și marja băncii. Avem o marjă a băncii medie de 2,6%, față de o medie de aproape 3% în 2020”, a explicat, în cadrul emisiunii constructIMO, managing partner în cadrul SVN România | Credit & Finance Solutions, Alexandru Rădulescu.

Care sunt asteptările pentru anul viitor

De la 1 ianuarie, IRCC va crește la 1,17%, ceea ce înseamnă automat o creștere a costurilor de creditare. În acelaşi timp, Alexandru Rădulescu a mai declarat că nu trebuie să ne panicăm, pentru că și cu această creștere, creditele nu se vor scumpi mai mult decât erau anii anteriori.

Atât IRCC când și marja fixă au scăzut. Dacă IRCC este un indice asupra cărora băncile nu au control, fiind stabilit de BNR, marja fixă este ceva ce o bancă poate regla de la sine putere. Este o componentă a creditării care a fost aj ...citeste mai departe despre "Anul 2022 vine cu o scumpire a creditelor. Detaliul luat în calcul de analiștii economici care va stopa panica pe piața împrumuturilor" pe Ziare.com

ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
Indicele ROBOR, aflat în scădere, a atins luni, 25 martie, cea mai mică valoare din vara anului 2022 până în prezent, potrivit unor date ale Băncii Naționale Române (BNR). ROBOR la trei...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#credit, #ircc, #robor, #alexandru radulescu, #creditare, #dobanzi credite, #inflatie , #Stiri Finantare