Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Finantare > Stiri Finantare
A   A   A

Aplicăm pentru amânarea ratelor prin moratoriu? Relaxare (la mare) sau autodisciplină?

Aplicăm pentru amânarea ratelor prin moratoriu? Relaxare (la mare) sau autodisciplină?
Coaliția de guvernare a României a decis că începând cu 1 iulie 2022 va exista din nou posibilitatea de a amâna plata ratelor pe fondul creșterii prețurilor în contextul actual. Această măsură ar trebui să se aplice acelor persoane fizice și juridice care se confruntă cu dificultăți la rambursarea creditelor.
Până la momentul scrierii acestui articol, nu se cunosc regulile de aplicare ale noului moratoriu.

Un principiu sănătos din poporul român zice: „nu lăsa pe mâine, ce poți face azi”.

Pentru cei care se confruntă cu dificultăți la plată, majoritatea instituțiilor financiare oferă în mod standard opțiuni temporare de neplată pentru acest gen de situații. Totodată, o astfel de măsură suplimentară propusă de coaliția de guvernare, probabil ca este binevenită.

Însă, există și scenariul ca unora dintre noi să le treacă prin cap un gând de genul: „ah, ce bine că-mi pot amâna ratele, și-așa n-am mai fost în concediu de dinaintea pandemiei, ce-ar fi sa găsesc o modalitate prin care să-mi suspend obligațiile de plată a creditelor și să merg în vacanță”. Ca vorba ceea: „mă întorc la tine iar și iar mare albastră..., neagră, roșie, verde (daca mă gândesc la o mare... câmpie, pădure etc...) și văd eu cu ratele mai încolo”. Sau poate exista un alt gând care sa-mi zică: „n-ar strica să-mi amân ratele, poate mai scade ROBOR-ul/IRCC-ul între timp”.

Eh, aici, presupunând că putem aplica pentru moratoriu, am putea cădea într-o capcană. Atenție, această facilitate reprezintă doar o „amânare”, adică în loc să-mi plătesc creditul în 24 de luni – cât să presupunem că mi-a rămas de achitat, îl voi plăti în 24 + 9 luni (dacă aplic/mă calific pentru maximul perioadei) – 33 de luni. Deci, nu fac altceva decât să-mi cresc costul creditului cu dobânda aferentă perioadei suplimentare de 9 luni. În mod firesc, instituția financiară va calcula dobânzi pentru perioada adițională pe care mi se acordă creditul. Astfel, efectul acestei amânări va fi că rata mea lunară de plată va crește.

Însă, totul este relativ. Poate că inclusiv o astfel de abordare de amânare, indiferent de motiv, poate funcționa cu o condiție: să planific bugetul. Iar pentru a avea toate detaliile, e nevoie sa obțin de la bancă/instituția financiară o simulare a noii mele rate. Apoi să-mi fac calculul să văd cât mă va costa această amânare ...citeste mai departe despre "Aplicăm pentru amânarea ratelor prin moratoriu? Relaxare (la mare) sau autodisciplină?" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Marti, 07 Iunie 2022, ora 09:30

 Articol citit de 949 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor