Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Finantare > Stiri Finantare
A   A   A

Care sunt clauzele interzise într-un contract de împrumut. La ce trebuie să fii atent înainte de a semna documentul

Care sunt clauzele interzise într-un contract de împrumut. La ce trebuie să fii atent înainte de a semna documentul
Creditorii oferă rest la achitarea ratelor de credit în valuta în care s-a efectuat plata FOTO Pexels.com
Contractul de împrumut este reglementat prin Codul Civil, articolele 2.144-2.170, unde găsim și definiția contractului de împrumut, răspunderea persoanei care solicită creditul, tipul de împrumut, condițiile de restituire și modul de plată a dobânzii.
Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce clauze nu ar trebui să se găsească în niciun contract de împrumut.

Prin Ordonanța de Urgență nr. 50/2010 se interzice introducerea în contractele de credit a clauzelor prin care:

• sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul creditorului să modifice unilateral clauzele contractuale fără încheierea unui act adiţional, acceptat de consumator.
• consumatorul este obligat să păstreze confidenţialitatea prevederilor şi a condiţiilor contractuale;
• creditorul poate declara scadent sau denunţa unilateral contractul ori poate penaliza consumatorul în cazul afectării reputaţiei creditorului;
• creditorul poate declara scadent anticipat creditul în cazul în care consumatorul nu și-a îndeplinit obligaţiile conform altor contracte de credit încheiate cu alţi creditori;
• creditorul impune consumatorului încheierea contractului de asigurare a bunurilor aduse în garanţie cu o societate agreată de creditor.

De asemenea, creditorii nu au dreptul să refuze încasarea ratelor de credit în moneda în care s-a acordat creditul și oferă rest consumatorilor la achitarea ratelor de credit în valuta în care s-a efectuat plata.

În situaţia în care, la momentul efectuării plăţii de către consumatori, creditorii nu deţin la vânzare moneda în care au acordat creditul, aceştia au obligaţia de a efectua schimbul valutar la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, fără niciun alt cost pentru consumator.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi! ...citeste mai departe despre "Care sunt clauzele interzise într-un contract de împrumut. La ce trebuie să fii atent înainte de a semna documentul" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Luni, 18 Octombrie 2021, ora 08:30

 Articol citit de 686 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor