Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Finantare > Stiri Finantare
A   A   A

Cat de mult conteaza Dobanda Anuala Efectiva (DAE) atunci cand alegi un credit

Cat de mult conteaza Dobanda Anuala Efectiva (DAE) atunci cand alegi un credit
Dobanda anuala efectiva (DAE) este metoda prin care stim cat costa un credit exprimat in procente - mai jos va vom explica mai exact cum. Este un mod de calculare impus in Uniunea Europeana, dar si in Statele Unite, scopul fiind sa le usureze viata consumatorilor. Cu ajutorul DAE, acestia pot sa compare mult mai simplu costul creditelor.
De ce exista DAE
Daca va intrebati de ce a fost nevoie sa apara acest DAE impus de catre autoritati printr-un act normativ la nivel national, raspunsul este destul de simplu. Majoritatea oamenilor alegeau un credit doar pe baza dobanzii pe care bancile o afisau in comunicarea lor. Daca vroiati sa imprumuti 100 de lei si dobanda anuala era 10%, atunci majoritatea persoanelor considerau ca la final vor plati 110 lei.
De fapt, bancile percep si comisioane, ceea ce face dificila compararea creditelor. Ca sa continuam exemplul de mai sus - banca 1 acorda un credit cu o rata a dobanzii de 10% si un comision initial de 3% din valoarea creditului. Banca 2 practica o dobanda de 11%, deci mai mare, dar cu un comision lunar de 0,2%. Deodata, lucrurile se complica si pentru majoritatea oamenilor este greu de spus care este creditul mai avantajos.

Aici intervine usurinta de folosire a dobanzii anuale efective - toate costurile unui credit sunt aduse cu ajutorul DAE la un numitor comun. Practic, DAE transforma si comisioanele care se aplica la un imprumut intr-o cifra care exprima dobanda anuala. Astfel, putem sa comparam doua credite, indiferent de cum isi denumeste banca toate comisioanelor percepute - comision initial, lunar, anual, prima de asigurare de viata, taxa de administrare etc. Lista de comisioane pe care le gasim difera de la banca la banca, iar cand punem pe lista si institutiile financiare nebancare (IFN), lucrurile se complica si mai tare.
Iar pentru ca mintea umana este prin definitie o puternica masinarie de simplificat, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l retinem in legatura cu DAE este ca atunci cand alegem un credit, ar trebui sa-l preferam pe cel cu cel mai mic DAE. O metoda simpla sa vizualizam rapid aceste valori este sa cautam siteuri specializate in compararea creditelor. De exemplu, comparatorul international de credite Finbino ofera aici o lista de IFN-uri pe care ii puteti ordona inclusiv dupa DAE.

Cum sa comparati ofertele de creditare
Spuneam mai sus ca oamenii au tendinta sa simplifice lucrurile, ceea ce ii ajuta sa faca fata avalansei de informatii noi cu care suntem asaltati zi ...citeste mai departe despre "Cat de mult conteaza Dobanda Anuala Efectiva (DAE) atunci cand alegi un credit" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Marti, 29 Decembrie 2020, ora 14:29

 Articol citit de 633 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor