Cum ne afectează creșterea ROBOR la rata creditului

Joi, 04 August 2022, ora 03:00
724 citiri
Cum ne afectează creșterea ROBOR la rata creditului
Vom plăti din ce în ce mai greu creditele

Criza economică nu vine numai cu scumpiri de prețuri la coșul zilnic, combustibili sau energie, românii care au rate la bănci mai au un motiv de stres în plus. Fie că au credite în lei, fie în euro, vor trebui să plătească mai mult.

Vineri, 5 august, are loc o nouă ședință a CA al BNR pe probleme de politică monetară, iar dobânda-cheie ar putea crește din nou ceea ce va duce la una nouă. Însă această decizie de politică monetară nu va fi singura din acest an. Leul s-ar putea scumpi din nou, în lunile octombrie și noiembrie conform calendarului Băncii Naționale.

Indicele ROBOR la 3 luni (3M) este deja 8.05 %, iar IRCC este 2,65% și vor mai crește. Astfel că și ratele celor care s-au împrumutat la bănci vor crește.

Anca Dragu Paliu: ”Este posibil ca la următoarea ședință, dobânda de politică monetară să crească cel puțin cu 0,25 puncte procentuale”

Anca Dragu Paliu, fost ministru al Finanțelor a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ce se întâmplă cu indicii ROBOR și IRCC și cum afectează aceștia ratele românilor.

”În primul rând trebuie să spunem că Banca Națională majorează dobânda de politică monetară (de referință). Este un indicator care stă la baza tuturor ratelor dobânzilor, inclusiv a dobânzii de bază pentru creditare, ROBOR. Rata dobânzii pentru orice credit se formează dintr-o dobândă de referință, de regulă ROBOR la 3 luni si o marjă de 2-3-4 sau mai multe puncte procentuale, în funcție de tipul de credit”, a explicat fostul președinte al Senatului.

Cum vor fi afectați românii care au credite ce depind de ROBOR?

”Este posibil ca la următoarea ședință dobânda de politică monetară să crească cu cel puțin cu 0,25 puncte procentuale (pp) poate chiar 0,5 pp. La începutul lunii august, Institutul de Statistică a dat creșterea PPI (indicele prețurilor de producție) care se păstrează la peste 40% an de an, în România în timp ce PPI în Vest este în jur de 14%. Acest lucru înseamnă că aceste prețuri mari de producție vor duce la prețuri mari de consum și ca atare o inflație în creștere.

Eu anticipez că va crește dobânda de politică monetară. Este vorba de așteptări. Din moment ce prețurile producției industriale au crescut și nu se vede o scădere a prețurilor pe energie, în plus vine presiunea prețurilor mari din agricultură, este clar că prețurile vor crește și BNR este nevoită să ma ...citeste mai departe despre "Cum ne afectează creșterea ROBOR la rata creditului" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#ROBOR rate credite, #ircc, #creste ROBOR, #BNR majoreaza dobanda cheie, #credite lei euro , #Stiri Finantare