Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Finantare > Stiri Finantare
A   A   A

Cum se vor face cumparaturile online in 2021

Cum se vor face cumparaturile online in 2021
Foto: Pixabay.com
Perioada sarbatorilor vine cu bucurii, dar vine la pachet si cu pericolele aferente, precum posibile tentative de fraudare care vizeaza obtinerea datelor tale bancare. Printre acestea, cea mai des intalnita este ingineria sociala prin e-mail, SMS sau telefon.
Tocmai pentru a preveni tentativele de frauda si pentru a actualiza sistemele de securizare a platilor electronice, incepand cu luna ianuarie va ajunge in Romania o noua directiva europeana, care presupune o autorizare mult mai sigura a platii cu cardul online. Astfel, toti operatorii economici participanti la sistemul de plati electronice din spatiul economic european vor implementa autorizarea platilor in doi pasi.

Ce se va schimba atunci cand faci cumparaturi online cu cardul?

Introdus cu scopul de a reduce fraudele din e-commerce prin adaugarea unui filtru de protectie pentru clienti atunci cand fac o plata online, 3D Secure este un standard international de securitate pentru platile cu cardul online.

Incepand cu 1 ianuarie 2021 toate platile cu cardul efectuate la magazinele online din Europa, inclusiv Romania, vor trece prin fluxul 3D Secure si autorizare a platilor cu minimum doi factori (ceva ce esti - amprenta/face ID, ceva ce detii - telefon/cartela, ceva ce cunosti - parola/PIN), conform directivei europene.

Acest lucru inseamna ca unele tranzactii ar putea fi respinse, in situatia in care magazinul online de pe care vrei sa faci cumparaturi nu a implementat acest protocol de securitate.
Dincolo de masurile de securitate implementate de industria bancara, pentru a te ajuta sa te bucuri de cumparaturi online in siguranta, bancherii de la ING Bank Romania vin cu o serie de recomandari.

1. Verifica ofertele primite

Foarte multi dintre noi primim newslettere de la magazinele online pe care le preferam. Majoritatea vin la intervale regulate si au un stil aparte, usor de identificat. Insa obisnuinta este moartea sigurantei atunci cand vorbim de astfel de comunicari, pe care ar trebui sa le verificam de fiecare data.

Atunci cand primesti un newsletter, pune-ti urmatoarele intrebari: Era ceva asteptat? Are formatul cunoscut? Are aceeasi adresa la expeditor ca cele anterioare? Iar, daca primesti un newsletter de la un site la care nu te-ai inscris, este recomandat sa nu reactionezi la el.

Totodata, nu da curs ofertelor prea tentante care vin prin e-mail, SMS sau telefon. De obicei, cand o oferta este prea buna ca sa fie adevarata, cel mai probabil este o pacaleala.

2 ...citeste mai departe despre "Cum se vor face cumparaturile online in 2021" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Marti, 29 Decembrie 2020, ora 15:04

 Articol citit de 691 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor