Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Finantare > Stiri Finantare
A   A   A

Angajații Electrica au uitat să citească un contor timp de 18 luni. Ce a făcut clientul care s-a trezit cu o factură de 1.100 de lei

Angajații Electrica au uitat să citească un contor timp de 18 luni. Ce a făcut clientul care s-a trezit cu o factură de 1.100 de lei
Amenda OPC a fost aplicată societății de stat Electrica Furnizare
Societatea Electrica Furnizare a fost amendată de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov pentru că nu a citit timp de 18 luni contorul de furnizare a energiei electrice în cazul unui consumator din județul Alba.
După ce i-a venit o factură de aproape 1.100 de lei, mult mai mare față de valoarea facturilor medii primite în ultimii ani, clientul a depus plângere la OPC. În urma controlului s-a constatat că valoarea facturii s-a datorat faptului că angajații Electrica nu au mai citit contorul la datele prevăzute în contract.

Din analiza facturii fiscale care atestă un consum de energie electrică în valoare de 1.089,27 lei a reieșit că mijlocul de măsurare a energiei consumate și înregistrate nu a fost citit timp de 18 luni, de la 16 octombrie 2019 la 19 aprilie 2021. Procesul verbal de sancționare cu amendă în valoare de 50.000 de lei a fost încheiat la data de 28 iunie 2021.
”Operatorul de distribuție a energiei electrice a replanificat citirea contoarelor de la 3 luni la 6 luni, deoarece măsura nu s-a putut realiza în contextul epidemic de COVID-19. Factura în cauză a fost emisă pentru o perioadă de 18 luni, deși potrivit Ordinului ANRE nr. 235/2019 privind aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice, „intervalul de citire a indexului grupului de măsurare de către OR, în vederea emiterii facturii pe baza consumului de energie electrică efectiv realizat poate fi mai mare de o lună, dar nu trebuie să depășească 6 luni”, a susținut clientul Electrica în plângerea depusă la dosar.

Furnizorul de energie electrică a contestat precesul verbal, dar a pierdut la instanța de fond. Societatea Electrica Distribuție, cea care realizează citirile contoarelor clienților, a recunoscut că nu a efectuat citirea mijlocului de măsurare a energiei electrice, dar a motivat acest lucru prin faptul că s-au replanificat unitățile de citire, de la 3 luni la 6 luni și a fost îngreunat accesul la grupul de măsură în contextul generat de epidemia de COVID 19, ca urmare a restricțiilor impuse de autorități. Societatea amendată a cerut o sancțiune mai mică, susținând că valoarea amenzii de 50.000 de lei nu este corectă în raport cu fapta contravențională.

Magistratul consideră sancțiunea ca fiind ”modică”
”O astfel de practică a societății comerciale constituie o conduită comercială incorectă, contrară cerințelor diligenței profesiona ...citeste mai departe despre "Angajații Electrica au uitat să citească un contor timp de 18 luni. Ce a făcut clientul care s-a trezit cu o factură de 1.100 de lei" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Luni, 18 Octombrie 2021, ora 22:21

 Articol citit de 503 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor