Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Finantare > Stiri Finantare
A   A   A

VIDEO Bancher: Amanarea ratelor, o masura buna. A salvat vieti si afaceri

VIDEO Bancher: Amanarea ratelor, o masura buna. A salvat vieti si afaceri
Foto: Pixabay.com
Amanarea ratelor este vazuta de unii bancheri ca fiind o masura rea, ce le-a afectat business-urile. Cu toate acestea, exista si unii specialisti financiari care spun ca masura a fost una foarte buna si care, pe termen lung, isi va arata efectele benefice.
"Sunt industrii care s-au inchis sau au fost restrictionate prin decizii guvernamentale, lesne de inteles. Este vorba de viata oamenilor si atunci masurile sunt "pe masura", daca le putem spune asa. Beneficiul este ca, in loc sa intri in default, sa ai probleme la plata sau de neperformanta, sa intri in procese lungi sau de executare de garantii, mai bine amani ratele. Deci, da, a fost o masura buna pentru clienti", spune Emil Bituleanu, CEO Libra Internet Bank, invitat la "Dialogurile Ziare.com".Potrivit lui, si pentru banci a fost o masura buna, in acelasi timp.

"Sigur, acum bancile dezbat cat de buna a fost aceasta masura. Unii o considera o masura buna pentru ca a fost una simpla. Guvernantii au dat corect aceasta masura, adica au spus "cine aplica, beneficiaza de ea". Daca ar fi fost facuta mai complicat de atat, de exemplu, sa fi cerut niste situatii financiare sau dovezi prin care sa arati ca ti-a scazut cifra de afaceri sau ca ai avut probleme financiare, nu ar fi fost operabila", mai spune bancherul.

Vor exista si minusuri

Bituleanu considera ca minusurile vor veni anul viitor, dupa ce se va decide daca se mai prelungeste cu cateva luni amanarea ratelor sau se incheie la 31 decembrie in acest an.

"Parerea mea este ca se va prelungi amanarea ratelor. Probabil ca deciziile vor veni undeva prin ianuarie. Va fi o prelungire de trei luni. Cred ca este necesara. Clientii trebuie sa stie ca vor avea de plata in continuare ratele acelea. La un moment dat, perioada aceasta de gratie se duce la sfarsitul contractului", a adaugat CEO-ul Libra Internet Bank.

Astfel ca, daca aveai un credit pe 10 ani cele noua rate din 2020 (din aprilie pana in decembrie 2020, daca s-a aplicat din prima luna) si, eventual, inca trei din 2021, toate se duc la sfarsitul perioadei. Deci vei avea 10 ani si 9 luni sau 11 ani de plata.

"Noi ne-am pregatit si pentru scenariul in care nu se prelungeste perioada de gratie a amanarii ratelor, adica sa zicem ca se incheie la 31 decembrie 2020. Ce am facut in acest sens? Am constituit un comitet cu competente de aprobare rapida strict pentru acesti clienti care, la anul, vor avea nevoie de noi. Sunt clienti care sunt "in viata", dar au inca nevoie de ajuto ...citeste mai departe despre "VIDEO Bancher: Amanarea ratelor, o masura buna. A salvat vieti si afaceri" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 00:02

 Articol citit de 593 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor