Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Finantare > Stiri Finantare
A   A   A

Cum funcţionează Fondul de Garantare şi ce roluri joacă în protejarea banilor tăi

Cum funcţionează Fondul de Garantare şi ce roluri joacă în protejarea banilor tăi
Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare nu trebuie confundat cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii FOTO Unsplash.com
Poate te-ai întrebat ce se intâmplă cu depozitul tău bancar în cazul în care instituţia financiară intră în imposibilitate de a-și onora obligațiile? Este foarte important să ştii ca orice depozit bancar pe care îl faci în România este protejat prin Fondul de Garantare.
Ziare.com iti explică în cadrul rubricii Banii tăi ce roluri joacă Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) în asigurarea finanţelor tale.

Acest Fond are rolul de a garanta depozitele, dar și conturile de economii deschise la oricare dintre instituțiile de credit care participă la Fond.

De precizat că, în România, toate instituțiile de credit autorizate de către Banca Națională a României (BNR) participă la Fondul de Garantare. Până în acest moment, există 28 de bănci participante la Fond.
Toate depozitele, indiferent că sunt deschise de către persoane fizice sau juridice, sunt protejate în cazul în care băncile nu își pot onora obligațiile față de clienți.
În acest context, Fondul de Garantare își ia obligația de a plăti compensații către deponenți, în situația în care depozitele nu sunt disponibile. Plata se va face în limita unui plafon de garantare, care este stabilit prin lege.

Un alt rol pe care îl are Fondul de Garantare este de a deveni administrator special, acționar sau lichidator, pe o perioadă limitată de timp, în cazul în care o instituție bancară se află în dificultate. Acest lucru se întâmplă doar atunci când Banca Națională a României ia decizia de a implementa aceste măsuri.

De subliniat că Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare nu trebuie confundat cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, care asigură și creditele pentru programul Noua Casă, prin plata unei părți din creditele oferite de către instituțiile bancare.

CEC Bank te încurajează să fii responsabil cu banii tăi.
Facebook ShareTweet
 Marti, 21 Septembrie 2021, ora 08:30

 Articol citit de 1024 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor