Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Finantare > Stiri Finantare
A   A   A

Ce este Centrala Riscului de Credit și de ce este importantă atunci când contractezi un credit

Ce este Centrala Riscului de Credit și de ce este importantă atunci când contractezi un credit
Schimbul de informaţii de risc de credit se realizează electronic prin Reţeaua de Comunicaţii Interbancară FOTO Pixabay.com
Ai nevoie de un credit ipotecar, dar procesul complicat și cu emoții iți îngrădește acțiunile. Motiv pentru care e bine să știi că ai la îndemână servicii specializate, precum cele oferite de brokerii de credite, ca să scapi de tensiune și griji. Acesta se va ocupa de dosarul tău și iți va explica întreg procesul pas cu pas.
Una dintre cele mai importante etape în procesul de creditare este legată de Centrala Riscului de Credit (CRC), fosta Centrală a Riscurilor Bancare (CRB).

Ziare.com iți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce este CRC și de ce este importantă Centrala Riscului de Credit în momentul în care te gândești să iți faci un credit.

Această centrală este ca pe o bază de date, administrată de Banca Națională a României și în care sunt colectate, stocate și centralizate informații care fac referire la:

riscul bancar – viitorul creditor dorește să știe ce riscuri prezinți înainte de a-ți acorda suma pe care o soliciți; în acest scop, în Centrala Riscului de Credit se regăsesc date legate de comportamentul tău financiar (cât de punctual ai fost cu plățile etc); de precizat că valoarea cumulată a creditelor monitorizate trebuie să depășească 20.000 de lei, pentru că informațiile despre ele să existe în Centrala de Credit;fraudele cu carduri – instituția căreia îi soliciți un credit se asigură că nu ai comis în trecut fraude cu cardul de debit, de cumpărături sau alte tipuri de carduri.

Dacă te întrebi cum ajung astfel de date la Centrala Riscului de Credit, este bine să știi că toate informațiile sunt raportate de către instituțiile bancare sau nebancare și nu numai, care ți-au fost partenere de-a lungul timpului, și care se numesc persoane declarante și pot fi:

instituțîi bancare;instituțîi de credit;instituțîi nebancare, dar numai dacă sunt înscrise în Registrul special, organizat de BNR);instituțîi emitente de monedă electronică, însă doar dacă înregistrează o activitate consistentă de creditare.

Astfel, dacă ești printre clienții acestor instituțîi, indiferent că eșți persoană fizică sau juridică, poți fi raportat la Centrala Riscului de Credit, „numai dacă împrumuturile luate de tine însumează peste 20.000 de lei (poate fi un singur credit sau pot fi mai multe)

La fel ca instituțiile care te pot raporta și au acces la informațiile despre tine, și tu poți afla ce date te vizează și, în ...citeste mai departe despre "Ce este Centrala Riscului de Credit și de ce este importantă atunci când contractezi un credit" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Marti, 12 Octombrie 2021, ora 08:30

 Articol citit de 627 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor