Lucrarile din Master Plan vor fi finantate si din imprumuturi publice si acciza pe carburanti

Joi, 26 Februarie 2015, ora 09:47
1561 citiri
Lucrarile din Master Plan vor fi finantate si din imprumuturi publice si acciza pe carburanti
Foto: mediasinfo.ro

Lucrarile de constructie de autostrazi vor fi finantate din imprumuturi publice si acciza pe carburanti in limita unui plafon de 7 miliarde euro, la care se adauga 4,8 miliarde euro din fonduri europene si bugetul de stat, conform Master Planului in transport aprobat, miercuri, de Guvern.

Plafonul de 7 miliarde euro a fost aprobat, de asemenea, in sedinta de miercuri a Executivului.

Valoarea totala a proiectelor identificate in document se ridica la 45,4 miliarde euro, pentru sectorul de transport rutier, feroviar, aerian, naval si multimodal, ministrul de resort, Ioan Rus, explicand ca finantarea disponibila in prezent acopera proiectele prioritare.

Astfel, in strategia de finantare a Master Planului, suma indicata ca fiind disponibila este de 2,7 miliarde de euro din Fondul de Coeziune, inclusiv cofinantarea de la bugetul de stat, si 2,1 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala, pentru sectorul rutier.

"Suma totala pe care Romania o are la dispozitie, in perioada de programare 2014-2020, pentru cele patru sectoare de transport (rutier, feroviar, naval, multimodal) este de 6,843 miliarde euro. La acestea se adauga un plafon suplimentar de 7 miliarde euro pe care Guvernul l-a aprobat astazi, care vor proveni din imprumuturi publice - IFI- si din acciza pe carburanti, in vederea asigurarii surselor de finantare necesare implementarii proiectelor din sectorul rutier, cu prioritate pentru autostrazi. Astfel, valoarea totala a finantarii pentru sectorul infrastructurii rutiere, in perioada de programare 2014-2020, este de 13,8 miliarde de euro", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a precizat ca procentul care va fi alocat pentru Master Plan din acciza la carburanti va fi stabilit de Executiv in perioada urmatoare.

"Langa sumele pe care le-am avut, se adauga, prin hotararea de astazi, inca un plafon suplimentar de 7 miliarde de euro, pentru care Ministerul Finantelor se va ocupa sa gaseasca cadrul fiscal, adica spatiu in interiorul actualului regim fiscal in 2014-2020, bani care vor proveni din imprumuturi BERD, BEI, institutii financiare, alte resurse financiare si, de asemenea, din acciza pe carburanti. Parte din aceasta acciza, pe care o vom stabili impreuna in Guvern, va intra direct in finantarea Master Planului General de Transport al Romaniei", a spus Rus.

Intrebat cum va fi acoperita diferenta de finantare pana la suma totala de 45 miliarde euro, reprezentand valoarea proiectelor identificate, ministrul a spus doar ca la acest moment sunt acoperite proiectele prioritizate, dar ca exista discutii cu banci comerciale.

"In acest moment, avem pentru tot ce avem prioritizat si in faza de a incepe, avem resursele financiare asigurate, la care am suplimentat prin decizia Guvernului de azi inca 7 miliarde cu care noi ne descurcam. Am discutat si dimineata cu alte banci decat BEI, BERD sau Banca Mondiala, sa spunem banci comerciale, deci, toata lumea, in momentul in care va exista acest document aprobat de Comisie si vor sti toate institutiile financiare internationale ca Romania are un document cu prioritati aprobate si in Guvern, si in comisiile de specialitate ale Parlamentului, si la Comisia Europeana, toata lumea va veni alaturi de noi in a ne sprijini financiar, iar Ministerul Finantelor are sarcina sa gaseasca spatiu fiscal pentru acesti bani. Vom reusi sa rostogolim cu siguranta sumele pe care le avem astfel incat sa ne putem finanta pana in 2030 toate aceste proiecte", a spus Rus.

Planul financiar al Master Planului General de Transport urmeaza sa fie prezentat in sedintele reunite ale Comisiilor de Transport din Parlament inainte de trimiterea acestuia la Comisia Europeana, pentru discutii programate in intervalul 9-13 martie.

In sinteza, Master Plan-ul de transprt prevede constructia a 1.300 kilometri de autostrada, in valoare 13,7 miliarde euro, 1.825 kilometri de drumuri expres (9,9 miliarde euro), 2.874 kilometri de drumuri TransRegio (1,69 miliarde euro), 343 kilometri de drumuri TransEuro (190 milioane euro), 2.883 kilometri reabilitati de cale ferata (10,7 miliarde euro), 1.001 kilometri de linii de cale ferata cu viteze sporite (274,1 milioane euro).

Sunt prevazute, printre altele, investitii si la porturile Constanta (865,3 milioane euro), Galati (110,7 milioane euro), Drobeta Turnu Severin (20,2 milioane euro) si aeroporturile Bucuresti-Henri Coanda (668,9 milioane euro), Timisoara (111,5 milioane euro), Cluj-Napoca (131 milioane euro), Iasi (93,5 milioane euro).

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#lucrari Master Plan finantare, #imprumuturi publice, #acciza carburanti , #Finantare proiecte