Ce pensii "de sacrificiu" vor avea primii beneficiari ai Pilonului II, cumulate cu Pilonul I

Miercuri, 10 Martie 2021, ora 00:00
662 citiri
Ce pensii "de sacrificiu" vor avea primii beneficiari ai Pilonului II, cumulate cu Pilonul I
Foto: Pixabay.com

Vestile care vin pentru primii pensionati ce vor beneficia de banii din contributiile proprii la Pilonul II nu sunt deloc bune. Dar acest lucru nu este din vina sistemul privat de pensii, ci a statului care nu si-a respectat angajamentul fata de sistem.

Sistemul privat de pensii a fost implementat in 2008, iar pe atunci se vorbea de o contributie ceva mai mare fata de cea care este acum pentru Pilonul II de pensii.

Astfel ca, atunci planul era ca din 2008, sa se transfere 2 puncte procentuale din cele 25% care se vireaza la CAS. Ar fi trebuit sa creasca cu cate jumatate de punct procentual pe an, pana cand in 2016 aceasta s-ar fi stabilizat la 6%, restul de 19% urmand sa intre in continuare pentru pensiile de pe Pilonul I.

Acest lucru nu s-a intamplat, iar acum, contributia la Pilonul II, pare o descurajanta concesiune facuta de fiecare Guvern din 2008 incoace. In momentul de fata aceasta contributie este la 3,75%, mult sub ce promisesera guvernantii inainte de criza financiara mondiala.

Pensii "de sacrificiu" sau pensii de nimic

Potrivit lui Mihai Seitan, cel care a realizat legea cu privira la implementarea sistemului de pensii private, cei care vor iesi primii la pensie si vor beneficia de Pilonul II, nu vor avea decat o cota de 20-25% din venituri. Iar la acestea se mai adauga inca 40% ce vin dinspre pensia de stat, conform Adevarul.

Calculatoarele de pensii private obligatorii arata ca pentru un barbat care avea 45 de ani in 2008 si a cotizat la sistemul de pensii astfel incat acum a cumulat 12.000 de lei, lucrurile nu arata prea bine.

La un salariu brut de 3.000 de lei, cu o cotizatie de 3,75% pe an, in care anul de pensionare este 2028, pensia venita dinspre sistemul de pensii private obligatorii va fi undeva in jurul a 260 de lei, dar numai daca de-a lungul anilor fondul de administrare a avut un randament de 7%.

La un venit brut de 4.000 de lei, pensia dinspre Pilonul II mai creste pana la 300 de lei. De mentionat ca am calculat ca suma pe care o va primi cel care a contribuit a fost defalcata pe o perioada de 10 ani. Dupa aceasta perioada, pensionarul va trebui sa se bazeze numai pe ce va primi de la stat.

Nici vestile legate de pensia de la stat nu sunt prea bune

Pe de alta parte, potrivit analistului financiar Cristian Popa, pensia de la stat va fi de aproximativ 32% din ultimul salariu.

"Calculele studiilor noastre arata ca dupa inflatie romanul mediu primeste, in termeni reali, de la pensia publica aproximativ ...citeste mai departe despre "Ce pensii "de sacrificiu" vor avea primii beneficiari ai Pilonului II, cumulate cu Pilonul I" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#pensii Pilonul II, #pensii pilonul I, #pensii private Romania , #Stiri Finantare