Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Finantare > Stiri Finantare
A   A   A

Euro la pragul de 5 lei provoacă furtuna scumpirii creditelor. "Suntem ca în scena din Titanic în care politicienii cântă de zor pe punte”

Euro la pragul de 5 lei provoacă furtuna scumpirii creditelor. "Suntem ca în scena din Titanic în care politicienii cântă de zor pe punte”
"Speculatorii mizează pe haosul de putere de la București" FOTO Unsplash.com
Instabilitatea politică internă pune presiune foarte mare pe valoarea leului, fiind posibilă chiar o depăşire a pragului de 5 lei pentru un Euro, sunt de părere consultanţii financiari. Iar dacă criza politică se va adânci, aceste salturi vor deveni posibile chiar din luna octombrie sau chiar înainte de acest termen, potrivit casei de brokeraj, XTB România.
Astfel că, evoluția cursului euro/leu reflectă poate cel mai bine situația în care se află economia, in acest moment, iar trecerea peste pragul psihologic de 5 lei este mai aproape decât s-a estimat anterior.

"Suntem ca în scena din Titanic în care politicienii cântă de zor pe punte, impasibili, iar pasagerii încearcă fiecare să se salveze"

"Deprecierea cursului monedei naționale, generată de scăderea încrederii investitorilor, urmare a incertitudinii de pe scena politică, vine să pună gaz pe foc într-o criză economică și așa alimentată puternic de inflație și accentuarea blocajului financiar.

Suntem ca în scena din Titanic în care politicienii cântă de zor pe punte, impasibili, iar pasagerii încearcă fiecare să se salveze așa cum poate. Nimeni nu mai conduce, iar impactul iminent cu ghețarul facturilor va fi unul devastator pentru populație și firme.
Trecerea euro peste pragul psihologic de 5 lei este mai aproape decât am estimat anterior, iar cauzele sunt multiple – întârzierea PNRR, blocarea reformelor, deprecierea tot mai puternică a balanței de plăți, urmare a importurilor în creștere, și, ca bomboana de pe colivă, criza politică", a declarat pentru Ziare.com, consultantul economic, Adrian Negrescu.

În acest context fragil, acesta a mai precizat că Banca Naţională a României (BNR) este cu mâinile legate, în prezent, atâta timp cât criza politică continuă.

"BNR se află, de altfel, într-o situație imposibilă. Va trebui, pe de o parte, să mărească dobânda cheie în tentativa de a stăvili inflația, fapt care se va traduce într-o scumpire a creditelor cu impact puternic negativ în economie.

Pe de altă parte, dacă va alege să susțină moneda națională, nu o va putea face eficient atâta timp cât criza politică continuă iar speculatorii mizează pe haosul de putere de la București", a mai subliniat Adrian Negrescu.

Suntem, altfel spus, în pragul unei furtuni perfecte în care creșterea prețurilor la energie, deprecierea cursului leului și posibila scumpire a creditelor vor gene ...citeste mai departe despre "Euro la pragul de 5 lei provoacă furtuna scumpirii creditelor. "Suntem ca în scena din Titanic în care politicienii cântă de zor pe punte”" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Joi, 09 Septembrie 2021, ora 03:05

 Articol citit de 485 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor