Lovitura primită de o bancă austriacă prezentă și în România. Legăturile cu Rusia îi pot aduce declinul

Marti, 21 Februarie 2023, ora 07:19
46 citiri
Lovitura primită de o bancă austriacă prezentă și în România. Legăturile cu Rusia îi pot aduce declinul
Acţiunile Raiffeisen au scăzut cu 34% faţă de nivelul anterior invadării Ucrainei FOTO Twitter

Grupul bancar Raiffeisen Bank International au înregistrat luni, 20 februarie, o scădere a acțiunilor de 7,3%, cel mai mare declin zilnic de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Declinul vine în urma informaţiei că banca austriacă a atras atenţia autorităţilor din SUA care se ocupă de sancţiuni, în legătură cu afacerile sale din Rusia.

Raiffeisen este implicată profund în sistemul financiar rus şi este una dintre cele două bănci străine de pe lista cu 13 ”instituţii de credit cu importanţă sistemică” a băncii centrale ruse, subliniind importanţa acesteia pentru economia Rusiei, care se confruntă cu sancţiunile occidentale.

Banca a declarat vineri pentru Reuters, într-un comunicat, că cooperează pe deplin cu OFAC şi că a înţeles că cererea nu a fost declanşată de o anumită tranzacţie sau afacere. A spus că are proceduri în vigoare pentru a asigura respectarea sancţiunilor.

Trezoreria SUA poate penaliza firmele care încalcă sancţiunile, inclusiv îngheţarea activelor americane şi excluderea băncilor de la accesarea dolarilor americani, lucru care este esenţial pentru implicarea lor în tranzacţiile şi finanţele internaţionale.

Analiştii BNP Paribas Exane au retrogradat ratingul acţiunilor Raiffeisen de la supraperformanţă la neutru faţă de riscurile potenţiale. Cu toate acestea, analiştii Erste Group şi-au reiterat opinia pozitivă faţă de acţiunile Raiffeisen, argumentând că solicitările OFAC sunt comune şi nu duc neapărat la sancţiuni.

Companiile străine s-au grăbit să-şi reducă expunerea faţă de Rusia pe fondul unui şir de sancţiuni din partea ţărilor occidentale menite să împiedice eforturile de război ale Moscovei în Ucraina.

Printre acestea se numără banca franceză Societe Generale, care anul trecut şi-a vândut operaţiunile locale omului de afaceri rus Vladimir Potanin.

Preşedintele Vladimir Putin a luat măsuri pentru a îngreuna retragerea băncilor străine din Rusia, solicitând ca orice vânzare de active să fie aprobată mai întâi de el.

”Nimeni nu vrea să fie ultima bancă occidentală care operează în Rusia, acesta nu este un aspect grozav”, a spus Daniel Tannebaum, partener în cadrul firmei de consultanţă Oliver Wyman pentru riscuri şi politici publice şi fost director pentru conformitate la Trezoreria SUA.

UniCredit, care menţine şi legături cu Rusia, nu a primit o solicitare similară din partea ...citeste mai departe despre "Lovitura primită de o bancă austriacă prezentă și în România. Legăturile cu Rusia îi pot aduce declinul" pe Ziare.com

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#Reiffeisen, #scadere actiuni Raiffeisen International, #declin, #legaturi, #Rusia, #razboi Ucraina , #Stiri Finantare