Romanii economisesc mai mult si-si pun banii la banci. Cum se asteapta bancherii sa ne schimbe pandemia

Sambata, 16 Mai 2020, ora 14:06
827 citiri
Romanii economisesc mai mult si-si pun banii la banci. Cum se asteapta bancherii sa ne schimbe pandemia
Foto: Arhiva Ziare.com

Statistica aferenta lunii martie arata o crestere de 13,6% a depozitelor la banci, un avans mult mai sustinut comparativ cu lunile anterioare, iar economisirea in valuta a inregistrat cea mai mare viteza de crestere, de 20%, a declarat directorul executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Gabriela Folcut.

"Statistica aferenta lunii martie arata o crestere de 13,6% a depozitelor, un avans mult mai sustinut comparativ cu lunile anterioare. Economisirea in valuta a inregistrat cea mai mare viteza de crestere, de 20%, un avans mai mari pe zona companiilor, undeva la 26%. Starea de urgenta a fost decretata la jumatatea lunii martie. Este posibil sa asistam la o schimbare a obiceiurilor de consum si la o crestere a constientizarii privind necesitatea economisirii. Este recomandabil ca fiecare sa economiseasca cel putin doua, trei salarii pentru a acoperi nevoi viitoare determinate de o potentiala criza", a precizat reprezentantul ARB sambata dimineata la Digi24.

Cat priveste activitatea de creditare, aceasta a aratat ca, la nivel de martie, a fost inregistrat cel mai mare nivel al creditarii ipotecare din acest an, de aproape 1,3 miliarde de lei. La creditele de consum volumul creditelor acordate in martie, de 1,7 miliarde de lei, a fost sub nivelul inregistrat de acest indicator in februarie.

"Aceasta este situatia la nivelul lunii martie cand practic s-au operat solicitarile de credit depuse practic inainte de debutul pandemiei", a explicat Folcut.

Ea a subliniat, insa, ca, in prezent activitatea de creditare este afectata, pe partea de oferta, de o serie de initiative legislative aflate in diferite stadii, iar pe partea de cerere de criza COVID-19.

"In momentul de fata activitatea de creditare este afectata, pe partea de oferta, din cauza unor initiative legislative care fie deja au fost aprobate si sunt in vigoare, fie sunt in dezbatere in Parlament sau se afla la Curtea Constitutionala. Pe partea de cerere suntem afectati in momentul de fata din cauza pandemiei COVID-19.

In prezent, sunt cel putin 8 legi si proiecte de lege care pot afecta activitatea de creditare si nu numai atat. Ce poate face Romania in momentul de fata pentru a preveni o criza financiara este sa elimine acest risc legislativ in sectorul bancar. In perioada de criza apetitul de risc este diferit. Dat fiind contextul general despre care am vorbit pot aparea modificari ale conditiilor de acordare a creditelor determinate de aceasta crestere a riscului.

Ma refer aici la ...citeste mai departe despre "Romanii economisesc mai mult si-si pun banii la banci. Cum se asteapta bancherii sa ne schimbe pandemia" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#romani bani banci pandemie coronavirus , #Stiri Finantare