Efectele reale ale majorarii infime a preturilor carburantilor: nou val de scumpiri in 2021. "Este un atentat la puterea de cumparare"

Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 00:02
874 citiri
Efectele reale ale majorarii infime a preturilor carburantilor: nou val de scumpiri in 2021. "Este un atentat la puterea de cumparare"
Foto: Pixabay.com

2021 va veni cu noi scumpiri pentru toate produsele aflate la raft, dupa ce statul roman a anuntat noi majorari la accizele pentru combustibili.

O scumpire a litrului de benzina sau motorina, chiar si cu 5 sau 6 bani, se va vedea in preturile de achizitie de care romanii se vor lovi, avertizeaza atat transportatorii rutieri din Romania cat si specialistii in economie.

"Majorarea accizei la motorina se va vedea in cresterea pretului produselor la raft, intrucat transportatorii rutieri vor trebui sa-si renegocieze contractele pentru a include aceasta majorare in tarifele de transport. Pentru firmele de transport rutier este vital ca statul sa returneze la timp taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru a nu presiune pe fluxul de bani, atat pentru transportatorii rutieri straini, cat si pentru cei romani care solicita rambursarea", ne-au declarat reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

Preturi mai mari, calitate indoielnica

De aceeasi parere este si economistul Mircea Cosea care spune ca aceasta majorare va avea un efect in lant pe segmentul de consum, dar cu toate acestea, majorarea accizei era necesara din punct de vedere al economiei per ansamblu.

"O majorare a accizei inseamna mai multi bani la bugetul de stat care, in momentul de fata, are nevoie de resurse financiare, avand in vedere cheltuielile cu care se confrunta. Iar aceasta majorare va da un efect de scumpiri care se traduce mai departe prin si mai multi bani veniti la bugetul de stat", spune profesorul in economie.

Acesta considera ca, desi puterea de cumparare a romanilor va scadea, ei nu se vor orienta catre produse de calitate, ci mai degraba tot catre cantitate.

"Romanii vor cumpara aceleasi cantitati de alimente, dar la o calitate mai proasta. In ultimii 30 de ani catre astfel de achizitii ne-am orientat. Acum sa speram ca nici producatorii nu schimba retetarul prea mult pentru a scadea si mai mult calitatea produselor actuale", a mai spus Cosea.

Atentat la puterea de cumparare a romanilor

In conditiile in care in 2021 vom fi in plina criza economica, analistul afirma ca o astfel de majorare este un atentat la puterea de cumparare a romanilor. "Dupa cum am vazut in lunile octombrie si noiembrie, romanii si-au cheltuit banii pe care i-ar fi putut folosi anul viitor atunci cand chiar vor avea nevoie. Ati vazut cati bani s-au cheltuit pe promotii de Black Friday pe produse de folosinta indelungata sau, anul acesta, chiar si pe mas ...citeste mai departe despre "Efectele reale ale majorarii infime a preturilor carburantilor: nou val de scumpiri in 2021. "Este un atentat la puterea de cumparare"" pe Ziare.com

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#scumpiri alimente 2021, #scumpiri carburanti, #majorare acciza carburanti , #Stiri Finantare