Va fi Bitcoin reglementat vreodata?

Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 11:20
1128 citiri
Va fi Bitcoin reglementat vreodata?
Foto: Arhiva Pixabay

Din moment ce Bitcoin si alte active digitale continua sa fie adoptate si sa creasca in popularitate, un subiect comun pentru discutii este daca guvernul SUA sau orice alt guvern poate detine controlul asupra utilizarii sale.

Exista doua probleme esentiale care pun bazele dezbaterii privind reglementarea Bitcoin:

1. Activele digitale reprezinta un risc macroeconomic. Bitcoin si alte criptomonede pot inlocui alte monede internationale, ceea ce schimba fundamental interactiunile economice globale.

De exemplu, tari precum Rusia, China, Venezuela si Iran au explorat moneda digitala pentru a eluda sanctiunile Statelor Unite, ceea ce pune Guvernul SUA in pericol de a-si pierde autoritatea la nivel global.

Politica si economia internationala sunt chestiuni extrem de delicate si, adesea, sanctiunile economice sunt utilizate in locul interventiilor militare, ceea ce face ca lumea sa fie un loc mai sigur.

2. Micro-riscurile activate de criptomonede cantaresc greu in ansamblu. Una dintre cele mai atractive caracteristici ale Bitcoin si ale altor active digitale este aceea ca poti trimite oriunde in lume intre cativa banuti pana la sume de miliarde de dolari, in orice moment, cu un comision neglijabil (in prezent, in jur de 0,04 USD pana la 0,20 USD).

Cu toate acestea, in mainile unor grupari rau intentionate, tehnologia Bitcoin ar putea fi foarte periculoasa. Ca si alte monede la purtator (cash), o moneda digitala descentralizata ar putea fi folosita in scopuri ilegale: finantarea terorismului, vanzarea si cumpararea de droguri ilegale, asasinate la comanda, evaziune fiscala, spalare de bani etc. Cu toate acestea, procentul si suma absoluta de cash (USD, EUR) folosite in scopuri ilegitime depasesc cu mult cele ale Bitcoin.

Poate fi Bitcoin reglementat?

Bitcoin a fost conceputa cu scopul de a fi descentralizata si distribuita - doua atribute foarte importante care fac reglementarile mult mai dificile.

Fiind descentralizat, Bitcoin nu are o entitate de control unica. Controlul Bitcoin este impartit intre mai multe entitati independente din intreaga lume, ceea ce face aproape imposibil ca o singura entitate sa poata detine controlul complet asupra circuitului si sa il manevreze dupa bunul plac.

Fiind distribuit, Bitcoin exista in multe locatii diferite in acelasi timp. Acest lucru face foarte dificil pentru o singura autoritate de reglementare sa se extinda peste granite si sa blocheze toate nodurile (in numar de peste 50.000 in peste 100 d ...citeste mai departe despre "Va fi Bitcoin reglementat vreodata?" pe Ziare.com

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bitcoin reglementat, #Bitcoin moneda virtuala , #Stiri Finantare