Cresterea economica, doar pe hartie? Ce se intampla in realitate

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 10:50
3002 citiri
Cresterea economica, doar pe hartie? Ce se intampla in realitate
Foto: Voice of America

Pretul scazut al petrolului si eliminarea politicilor de austeritate din economiile dezvoltate ar putea tura motoarele cresterii economice in urmatorii doi ani, dar fara o sansa reala de redresare a economiei globale, anunta reprezentantii FMI.

Economia globala este inca vulnerabila la socuri financiare, au prognozat acestia in cadrul intalnirii de primavara a membrilor Fondului.

Prognoza la sase luni indica o crestere economica globala de 3,5% pentru anul in curs si 3,8% pentru 2016, in crestere cu 0,1% fata de estimarea din ianuarie, relateaza reporterii The Guardian.

Capacitate redusa de productie

Modul in care economia globala este in continuare modelata de fortele complexe care au actionat in 2014, incluzand schimbarile bruste in piata valutara si scaderea dramatica a pretului materiilor prime, reprezinta unul dintre factorii care franeaza cresterea economica pe termen scurt.

Pe de alta parte, problemele constante cu care se confrunta lumea, reprezentate de gradul mare de indatorare si imbatranirea populatiei in zone precum Europa, Japonia si Statele Unite, reduc capacitatea de productie a multor tari, considera expertii Fondului.

La inceputul acestei saptamani, Organizatia Mondiala a Comertului a redus prognoza de crestere a schimburilor comerciale globale de la 4% la 3,3%.

Reprezentantii institutiei sustin ca au fost nevoiti sa ajusteze si datele pe anul trecut de la 3,1% la 2,8 procente.

"Ne asteptam ca, la nivel global, comertul sa-si continue tendinta de redresare lenta, dar, pe fondul unei cresteri economice anemice si a tensiunilor geopolitice in continua desfasurare, acest proces poate fi lesne franat", a explicat directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului, Roberto Azevedo.

Nivel mediocru

In urma cu o saptamana, sefa FMI, Christine Lagarde, descria procesul de redresare economica la nivel global ca fiind cel mult mediocru.

Aceasta a explicat ca, fara o implicare a guvernelor in rezolvarea problemelor care treneaza in diverse zone, amenintarea "noii mediocritati economice" va trena in continuare in peisajul global.

Ultimul raport al FMI arata ca in urmatorii doi ani vom inregistra diferente majore intre tarile sarace si cele dezvoltate, primele fiind marcate de o scadere a cresterii economice, in timp ce in tarile dezvoltate se asteapta un nivel accelerat de crestere.

"Comparativ cu ultimul an, perspectiva economiilor avansate se imbunatateste, in timp ce cresterea economica in pietele emergente si economiile in curs de dezvoltare se anunta a fi in scadere reflectand, in primul rand, slabiciunile inregistrate in economiile emergente si in randul tarilor exportatoare de petrol", arata analiza expertilor FMI.

Influenta dolarului

Pe piata valutara, dolarul a marcat o apreciere continua in ultimul an, in timp ce yenul si moneda euro au inregistrat un declin constant.

Lira sterlina a reusit sa se aprecieze timp de cateva luni, dupa care a pierdut rapid teren in fata dolarului.

Prin urmare, o eventuala crestere a dobanzii de referinta in Statele Unite ar urma sa afecteze si mai mult evolutia unora dintre economiile de mai sus.

Conform raportului, Rusia va inregistra o perioada de recesiune de doi ani, ca urmare a prabusirii pietei petrolului si a scaderii pretului materiilor prime, in special al minereului de fier, dar si al altor metale.

Brazilia intra, la fel, intr-un con de umbra in acest an, cea mai mare economie din America de Sud avand de infruntat o perioada de recesiune in 2015, urmata de o usoara revenire in cursul anului viitor.

Afectate vor fi si statele asiatice care au inregistrat o evolutie fulminanta in ultimii ani, ca urmare a relatiilor comerciale dezvoltate cu China.

Oprirea motoarelor in economia chineza este de asteptat sa transmita un soc in randul "tigrilor economici" din sud-estul Asiei.

Salvati de energia ieftina

Economiile dezvoltate, reprezentand marii importatori de gaze si petrol, vor fi avantajate de scaderea preturilor energiei, inregistrand o crestere economica accelerata in perioada urmatoare, considera specialistii Fondului.

Statele Unite vor profita de aceasta situatie si ar putea deveni cea mai importanta piata de desfacere la nivel global, ca urmare a aprecierii monedei americane.

Marea Britanie se va confrunta cu o contractie a cresterii economice in 2016, pe fondul unei inflatii reduse, prognoza FMI indicand o scadere de la 2,7% in 2015, la 2,3% pentru anul viitor.

O parte din probleme bitanicilor, dar si ale elvetienilor si suedezilor, sunt cauzate de disfunctionalitatea sectorului imobiliar, piata neacoperind cerintele.

Limitarea riscurilor de pe pietele imobiliare si ipotecare ramane importanta pentru cele trei tari, se mai arata in raport.

#crestere economica globala, #redresare economica, #prognoza FMI economie globala , #stiri FMI