Efectele poluarii ne costa 5.300 miliarde dolari. Mai mult decat totii banii pentru sanatate la nivel global

Marti, 19 Mai 2015, ora 10:35
2293 citiri
Efectele poluarii ne costa 5.300 miliarde dolari. Mai mult decat totii banii pentru sanatate la nivel global
Foto: Business Green

Politica enegetica a guvernelor la nivel mondial ignora efectele dezastruoase pe care productia de energie le lasa in materie de mediu, sanatate etc. Conform ultimului raport FMI, costurile aditionale pe care le reclama piata de energie la nivel global vor ajunge anul acesta la 5.300 miliarde de dolari.

China, Statele Unite, Rusia, UE, India si Japonia sunt cei mai importanti producatori de energie care sunt nevoiti sa subventioneze din bani publici efectele poluarii, arata un raport citat de CNBC.

Costuri ascunse

China detine recordul in privinta costurilor ascunse pe care le implica productia de energie.

Conform expertilor FMI, peste un miliard de consumatori casnici si industriali din China nu platesc facturi egale cu pretul real al energiei, adaugand 2.300 de miliarde de dolari la povara subventiilor globale.

Este urmata in top de Statele Unite, unde nivelul subventiilor directionate care sectoarele afectate direct de productia de energie atinge o valoare de 699 miliarde de dolari.

Sume la fel de importante se regasesc si in cheltuielile facute de Rusia, tarile din Uniunea Europeana, India si Japonia.

Raportul precede summit-ul ONU pe teme de mediu din luna decembrie, de la Paris, unde se asteapta ca cele 200 de natiuni participante sa semneze o rezolutie comuna pe tema combaterii incalzirii globale.

Eliminarea subventiilor pentru combustibilii fosili si majorarea taxelor pentru poluarea cu dioxid de carbon sunt principalele masuri care vor fi propuse in cadrul summitului.

FMI a solicitat in repetate randuri eliminarea subventiilor care permit firmelor si gospodariilor sa se alimenteze cu carbune, petrol sau alti combustibili sub pretul real de productie al acestora.

Mai multe guverne, printre care si cele din Egipt, Indonezia, India si Iordania, au majorat recent pretul energiei produsa din combustibili fosili pentru a atinge nivelul celor practicate pe plan international.

Intre timp, reprezentantii FMI si-au indreptat atentia si asupra sistemului de subventii post-impozitare, dezvaluind ca acestea nu reflecta costul real al energiei prin acoperirea avantajelor fiscale neloiale si deceselor cauzate de poluare.

Implicatii uriase

Monitorizarea efectuata o data la doi ani arata ca, pentru anul 2011, guvernele lumii au cheltuit cu subventiile post-impozitare suma de 2.000 de miliarde de dolari, reprezentand 2,9% din PIB-ul economiei globale.

In 2013, valoarea subventiilor crescuse deja la 4.900 de miliarde de dolari, iar suma estimata pentru anul acesta atinge 6,5% din valoarea PIB-ului global.

"Implicatiile sunt uriase. La 5.300 de miliarde dolari vorbim deja de o suma care depaseste valoarea cheltuielilor publice globale in domeniul Sanatatii", au comentat economistii FMI Benedict Clements si Vitor Gaspar.

Expertii Fondului afirma ca trei sferturi din efectele negative cauzate de productia de energie sunt resimtite de consumatorii casnici, fiind in interesul fiecarui guvern sa reduca aceasta povara pusa in sarcina populatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#efecte poluare energie, #raport FMI subventii poluare, #nivel subventii poluare China, #poluare combustibili fosili , #stiri FMI