FMI isi pierde puterea globala: Lumea e cu ochii pe Beijing

Marti, 21 Aprilie 2015, ora 18:00
4155 citiri
FMI isi pierde puterea globala: Lumea e cu ochii pe Beijing
Foto: Web on China

Odata cu aparitia Bancii Asiei pentru Investitii in Infrastructura (AIIB), polul de putere al lumii financiare pare sa se mute dinspre Washington spre Beijing.

Noua banca internationala creata de China a atras in scurt timp in randul membrilor peste 57 de tari de pe diverse continente, in ciuda opozitiei fatise a oficialilor americani.

Aderarea unor mari puteri economice din Europa la AIIB ridica din ce in ce mai mult semne de intrebare in privinta eficientei FMI, pe masura ce analistii cred ca asistam la o schimbare a polilor de influenta in peisajul decizional din economia globala, remarca reporterii Euronews.

57 de decidenti

Cele 57 de state membre ale AIIB vor trebui sa asigure un buget de 50 de miliarde de dolari, avand si dreptul de a stabili regulile dupa care banca isi va desfasura activitatea.

Scopul principal al institutiei ramane asigurarea suportului financiar pentru constructia drumurilor, cailor ferate, aeroporturilor si a altor proiecte de infrastructura pe continentul asiatic.

Membrii fondatori sunt responsabili de stabilirea regulilor manageriale, a cadrului legal si luarea deciziilor. Membrii asociati pot vota pentru sustinerea sau modificarea acestora.

Sapte state arabe s-au alaturat proiectului, Egiptul detinand statutul de membru fondator, in timp ce Emiratele Arabe, Arabia Saudita, Quatar, Iordania, Oman si Kuweit sunt membri asociati.

Din Uniunea Europeana, nu mai putin de 17 state au ales sa obtina statutul de membru fondator, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si Portugalia reprezentand prezentele notabile de pe continent.

Concurenta la aceleasi standarde

Banca creata de guvernul chinez a fost vazuta din prima ca o rivala a Bancii Mondiale si a Bancii de Dezvoltare a Asiei, institutii aflate sub controlul Statelor Unite si Japoniei.

"Toata lumea asteapta ca membrii fondatori sa asigure o buna guvernare a institutiei, conform standardelor ridicate care se aplica in alte institutii financiare similare, dar acest lucru ramane inca de vazut", transmite directorul adjunct al FMI, David Lipton.

Pentru americani, insa, AIIB ramane inca un spin in coasta, in conditiile in care Washingtonul a esuat lamentabil in a-si pastra aliatii departe de atractia bancii de la Beijing.

"Esecul administratiei Obama vine dupa ce republicanii au blocat in Congres incercarea de a reforma FMI-ul, lucru care ar fi oferit un rol mai pregnant Chinei in activitatea Fondului.

Deocamdata nu se intrevede nicio cale prin care Statele Unite sa intoarca aceasta infrangere umilitoare in favoare sa", comenteaza Stefan Grobe, corespondentul Euronews la Washington.

FMI pierde teren

Pe pietele din Orientul Mijlociu, demararea programelor AIIB este asteptata cu interes de catre investitori.

"Importanta bancii este reflectata de influenta acestor proiecte de infrastructura care pot asigura dezvoltarea sustenabila pe continentul asiatic.

Banca are un rol esential in acoperirea lipsurilor in investitii in infrastructura si, chiar daca competitia cu FMI nu se anunta usoara, capitalul de care dispune lasa sa se intrevada un rol mai important al acesteia, decat al Fondului, pe piata asiatica", crede Nour Aldeen AL Hammoury, sef pentru strategii de piata in cadrul ADS Securities in Abu Dhabi.

Asia, o miza uriasa

Inclusiv prezenta tarilor europene in randul membrilor AIIB nu este vazuta ca o surpriza pentru analisti.

"Numarul mare de tari care au devenit membre AIIB reflecta interesul crescut pentru piata asiatica si interesul pentru o moneda puternica in aceasta zona.

In acelasi timp, Asia devine cruciala in competitia derulata intre Statele Unite si China, ambele economii incercand sa ocupe pozitia de lider global.

Mai mult, AIIB poate reduce considerabil influenta FMI in zona, iar tarile europene au profitat de aceasta oportunitate in incercarea de a-si stabiliza prin investitii economiile fragile", afirma Al Hammoury.

Acesta crede ca influenta monedei chinezesti, yuan, va fi in crestere odata cu demararea programelor de investitii finantate de banca, in scurt timp yuanul urmand sa aiba o expunere globala de prin rang in piata valutara.

Inclusiv pentru tarile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, avantajele oferite de statutul de membru AIIB sunt multiple.

"Dincolo de beneficiile aduse de investitiile in infrastructura, o parte din aceste proiecte urmeaza sa fie implementate pe teritoriul tarilor fondatoare ceea ce creste posibilitatea atragerii unor noi investitii externe", mai spune seful departamentului de strategii de piata al ADS Security.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#influenta China piata asiatica, #program investitii infrastructura Asia, #tari membre AIIB , #stiri FMI