FMI: Razboiul comercial dintre SUA si China reprezinta cel mai mare risc la adresa stabilitatii mondiale

Luni, 25 Martie 2019, ora 16:33
3655 citiri
FMI: Razboiul comercial dintre SUA si China reprezinta cel mai mare risc la adresa stabilitatii mondiale
Foto: CC0 Creative Commons

Razboiul comercial dintre SUA si China reprezinta cel mai mare risc la adresa stabilitatii pe plan global si este necesara stabilitate fiscala pentru a raspunde socurilor economice din Europa, a afirmat luni prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar International, David Lipton, transmite Reuters.

"Evident, aceasta nu este doar problema Europei, si SUA trebuie trebuie sa-si puna in ordine politica fiscala. Tensiunile dintre SUA si China reprezinta cel mai mare risc la adresa stabilitatii pe plan global", a declarat Lipton la o conferinta desfasurata la Lisbona.

Acesta a adaugat ca in Europa capacitatea de stabilizare fiscala trebuie sa fie in centrul eforturilor de reducere a riscurilor si este crucial "sa se raspunda socurilor macroeconomice si sa fie imbunatatita politica monetara si fiscala".

"In absenta acestor masuri, zona euro va ramane super dependenta de politicile monetare de stabilizare iar prea mult din povara raspunsului la criza va cadea pe statele individuale, iar capacitatea lor de a raspunde depinde de spatiul fiscal al fiecarei economii", a explicat oficialul FMI.

De asemenea, a declarat Lipton, planificata iesire a Marii Britanii din UE sporeste incertitudinile din Europa si de pe plan global.

Referindu-se la recenta incetinire a economiei europene, oficialul FMI a afirmat ca fiecare stat membru al UE ar trebui "sa-si intareasca sistemele de aparare inaintea unei potentiale scaderi a activitatii economice", inclusiv acele tari care nu si-au rezolvat "vulnerabilitatile evidente", in special Italia.

"O recesiune semnificativa ar putea afecta foarte mult aceste tari deoarece nu vor fi pregatite. Slabiciunile lor ar putea afecta semnificativ obiectivul de convergenta al UE in privinta standardelor, a productivitatii si al bunastarii pe plan national", a avertizat Lipton.

#razboi comercial China SUA , #stiri FMI