Oamenii de afaceri: Implicarea FMI pe piata energiei este o imixtiune

Marti, 08 Februarie 2011, ora 15:52
1651 citiri
Oamenii de afaceri: Implicarea FMI pe piata energiei este o imixtiune

Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera implicarea Fondului Monetar International (FMI) pe piata energiei o imixtiune, precizand ca Romania are un grad de deschidere suficient al acestui sector, anunta Mediafax.

"Potrivit ANRE, Romania are un grad de deschidere a pietei energiei suficient. Nu intelegem cerintele FMI, nu rezolva problemele de pe piata de profil din Romania. Mai mult, pe piata gazelor Romania nu are niciun angajament pentru a se alinia la Uniunea Europeana.

Nu vedem de ce preocupa pe FMI liberalizarea pietei energiei. Este o imixtiune pe care nu o intelegem. Daca FMI nu a facut eforturi pentru a scoate economia din recesiune, macar sa nu incerce sa o bage si mai mult in recesiune", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Cristian Parvan, secretarul general al AOAR.

El a aratat ca liberalizarea pietei energiei nu va face decat sa anuleze total competitivitatea firmelor romanesti din domeniu.

Seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat marti ca populatia nu trebuie sa se astepte la cresterea preturilor la electricitate si gaze in "viitorul apropiat", intrucat procesul de liberalizare a costurilor se va realiza gradual, pana in 2015, si diferentiat pentru persoanele bogate si cele vulnerabile.

Tarifele la energia electrica si gaze vor creste in intervalul 2013-2015, pe baza unui calendar care va fi stabilit pana in septembrie 2011.

Eliminarea preturilor reglementate la energia electrica si gaze a fost anuntata, luni seara, de premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI.

#aoar, #energie electrica, #fmi, #gaze, #liberalizarea pietei energiei, #tarife , #stiri FMI