Veste surprinzatoare din China: Beijingul vrea sa lase cursul yuanului la liber

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 16:55
3796 citiri
Veste surprinzatoare din China: Beijingul vrea sa lase cursul yuanului la liber
Foto: Pixabay

China pregateste o miscare surpriza pe piata valutara internationala. Liderii de la Beijing intentioneaza sa propuna in plenul Congresului Partidului Comunist de saptamana viitoare un plan cincinal de masuri prin care sa realizeze flotatia libera a yuanului incepand cu 2020.

Eliberarea monedei chinezesti din chingile sistemului de control al capitalului ar putea reprezenta urmatorul pas pentru integrarea totala a yuanului pe pietele financiare globale, cred reporterii Bloomberg.

Congres crucial

Este un prim semn de liberalizare a pietei de capital, iar surse din interiorul partidului unic din China sustin ca, saptamana viitoare, delegatilor prezenti la congres li se va prezenta propunerea de a realiza "convertibilitatea yuanului in contul de capital".

Proiectul va fi expus integral in cel de-al 13-lea plan cincinal lansat de Partidul Comunist din China care ar urma sa stabileasca politicile monetare pana in 2020.

In prezent, acesta cuprinde doar vaga promisiune de grabire a ritmului de aplicare a acestor reforme.

O astfel de miscare ar putea darama barierele puse in fata liberei circulatii a capitalului intre piata chineza si restul lumii.

Stabilirea unui curs valutar al yuanului in functie de cererea si oferta de pe piata ar insemna ca Beijingul sa renunte la una dintre parghiile de control asupra economiei, dand o mai mare influenta investitorilor si companiilor prezente intr-o piata ce numara acum 1,3 miliarde de persoane.

"Dupa deschiderea contului de capital, statutul pietelor finaciare din China va creste cu siguranta", se arata de parere Zhou Hao, economist principal al sucursalei Commerzbank din Singapore.

"Va servi interesului autoritatilor de a face din China unul dintre principalele centre financiare ale Asiei, alaturi de Singapore si Hong Kong", sustine acesta.

Transformarea yuanului intr-o valuta de rezerva alaturi de dolarul american si de euro a fost unul dintre telurile asumate de guvernul de la Beijing care se afla la a doua incercare de a obtine acest statut al monedei proprii de la FMI.

Cursuri diferite

China s-a straduit sa incurajeze cat mai mult folosirea yuanului in tranzactiile internationale pentru a avea un as in maneca inainte de intalnirea comitetului director al FMI de luna viitoare.

Autoritatile si-au dat seama ca o liberalizare a cursului de schimb este cea mai buna cale de a cladi o industrie financiara sanatoasa pe plan intern si, in acelasi timp, este si un mod de a demonstra ca moneda din China merita sa intre in cosul valutelor de rezerva al FMI.

Joi, 22 octombrie, agentia de presa Xinhua a anuntat ca, dupa vizita presedintelui Xi Jinping la Londra, oficialii din Marea Britanie s-au aratat de acord sa sustina accederea yuanului in randul valutelor de top folosite de institutia financiara internationala.

Pe moment, controlul exercitat de Beijing asupra yuanului are ca efect stabilirea a doua cursuri de schimb, unul pe piata interna si celalalt de pe pietele externe, unde moneda chinezeasca depinde mai mult de interesul investitorilor.

Dar Beijingul considera ca a venit momentul ca statul sa renunte treptat la controlul asupra contului de capital. "Deschiderea aceasta va fi efectuata pas cu pas pentru a tine riscurile sub control", a explicat Wang Xiaoyi, unul dintre directori adjuncti ai Admistratiei Pietei Valutare din China.

O alta abordare

Noul plan cincinal arata si o schimbare a tonului in abordarea problemelor financiare ale Chinei.

Spre deosebire de documentele anterioare, acest al 13-lea plan cincinal nu mai face referire la intretinerea unei competitii pentru ajungerea din urma, indiferent de costuri, a celorlalte economii dezvoltate.

In schimb, Beijingul pare sa isi fi asumat pe deplin rolul de a doua sau chiar prima mare economie a lumii, proiectele de viitor demonstrand o abordare din perspectiva unui stat bine ancorat in economia globala.

Banca Centrala a Chinei si Comisia de Reforma si Dezvoltare Nationala nu au comentat inca subiectul, dar planul cincinal ce urmeaza sa fie discutat in congres are si alte puncte surprinzatoare.

Printre acestea se remarca deschiderea pietelor pentru societati occidentale non-bancare, cum ar fi companiile de asigurari si a fondurilor de investitii.

Altele, referitoare la reducerea dependentei Chinei de importuri tehnologice sunt deja cunoscute, Beijingul insistand ca cel putin 40% din componentele de baza ale unor utilaje industriale sa fie realizate pe plan domestic.

Planul prevede si o armonizare intre nivelul de servicii sociale acordate in zonele rurale si cele urbane al Chinei, regland cumva dezechilibrul creat in cei 30 de ani crestere economica forta a tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#liberalizare piete capital China, #curs valutar China, #valuta rezerva FMI, #Congres Partid Comunist China , #stiri FMI