Cum sa accesezi fonduri europene - trucuri si sfaturi

Joi, 27 August 2015, ora 10:16
21909 citiri
Cum sa accesezi fonduri europene - trucuri si sfaturi
Foto: Bogdan Hossu, Wise Finance Solutions (Arhiva personala)

Poate parea un drum dificil cel al accesarii fondurilor europene. In ciuda acuzatiilor de coruptie care exista in aceasta zona si in ciuda esecurilor unor oameni, acest munte al finantarii europene nu este atat de greu de escaladat.

Pentru a putea obtine fonduri nerambursabile, trebuie in primul rand sa identificati nevoia investitiei si sa intelegeti si sustineti foarte bine ideea de proiect.

Se porneste de la ce vreti sa faceti, pentru ce va trebuie banii, care este cererea pentru serviciile si produsele pe care urmeaza sa le obtineti.

De asemenea, trebuie sa va faceti un calcul clar si realist tinand cont de faptul ca toti beneficiarii au nevoie de o suma disponibila pentru inceperea si derularea proiectului, pana cand isi primesc banii inapoi, dar si de faptul ca uneori pot aparea intarzieri la plati.

Totodata, beneficiarul trebuie sa ia in considerare si eventuale costuri neprevazute.

In general, TVA-ul este cheltuiala neeligibila, prin urmare asigurati-va ca veti dispune si de suma necesara pentru plata acestuia.

Verificati intodeauna tipul intreprinderii eligibile (microintreprindere, intreprindere mica, mijlocie sau mare) si eligibilitatea tipului de activitate pentru care se solicita finantare (conform cod CAEN).

Apoi, verificati eligibilitatea din toate cele trei perspective: beneficiar, proiect, cheltuieli.

Desi nu este intotdeauna o cheltuiala eligibila, luati in calcul si serviciile auditorului financiar, care va auditeaza proiectul.

In plus, identificati toate riscurile posibile si solutiile pentru acoperirea acestora cat mai bine posibil.

Sunt cateva greseli frecvente care trebuie evitate. In primul rand, nu va bazati pe fondurile europene pentru a va finanta nevoile investitionale urgente, rapide ale firmei (dupa depunerea proiectului si pana la aprobare pot sa treaca mai multe luni).

Nu lipseste neatingerea tuturor problemelor si tematicilor mentionate in grilele de evaluare si in Ghidul Solicitantului - Conditii Generale si Conditii specifice. De asemenea, sunt justificari incomplete ori lipsesc datele statistice pentru justificarea necesitatii investitiei.

In acelasi context intra mentiunile cu caracter generic, fara claritate sau fara o legatura concreta cu ceea ce trebuie descris.

Secretul succesului este, in primul rand, consultantul care se ocupa de dosarul de finantare. Asigurati-va ca aveti o echipa competenta care sa aiba capacitatea reala de a atrage finantarea dorita si de a implementa proiectul cu succes.

Un articol de Bogdan Hossu, Wise Finance Solutions

Bogdan Hossu are 30 de ani si este fondatorul si directorul Wise Finance Solutions, o companie specializata in consultanta pentru accesarea fondurilor europene si guvernamentale. El a inceput in domeniul graficii 3D si a graficii de televiziune, producand continut pentru mass-media din Marea Britanie. A fondat in 2007 compania Wise Software specializata in solutii business adaptabile oricarei companii din piata. Un factor diferentiator intre Wise Software si alte companii din domeniu este ca aceasta reuseste sa livreze proiecte complexe pentru clientii sai si servicii de consultanta si optimizarea proceselor interne de administrare a datelor.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#bogdan hossu, #Wise Finance Solutions, #cum accesezi fonduri europene, #trucuri fonduri europene , #Accesare fonduri europene