Danezii arunca sageti catre Londra: Nu scapati doar cu Brexit, trebuie sa platiti pentru proiectele in derulare

Miercuri, 31 August 2016, ora 11:16
15714 citiri
Danezii arunca sageti catre Londra: Nu scapati doar cu Brexit, trebuie sa platiti pentru proiectele in derulare
Foto: Pixabay

Decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana nu ar trebui sa scuteasca Londra de plata contributiilor la proiectele aflate in derulare, considera guvernul danez.

La summitul in care se va analiza impactul Brexit, Danermarca este pregatita sa-si sustina punctul de vedere: "Aceste negocieri sunt foarte importante si trebuie sa aiba loc. Nu e ca si cum totul poate merge inainte, doar ca fara Marea Britanie", a declarat Claus Hjort Frederiksen, ministrul danez de Finante, citat de Bloomberg.

Partaj cu scantei

"Discutiile care ne asteapta vor atinge si subiectul mostenirii de catre Marea Britanie a unor proiecte comune in derulare. Nu au cum sa-si intoarca spatele pur si simplu (si sa evite aceste costuri - n.red.) ", a mai spus Frederiksen.

Ideea ca Marea Britanie sa plateasca in continuare pentru a-si pastra relatiile cu blocul comunitar este impartasita si de alte tari europene. Angela Merkel a afirmat la inceputul saptamanii ca Regatul Unit nu va avea acces la piata unica fara a plati o contributie la bugetul UE.

In 2015, britanicii au achitat aproximativ 15 miliarde de euro la bugetul Uniunii, din care in tara s-au intors doar 5,4 miliarde in cadrul programelor cu finantare europeana.

De la Londra, premierul Theresa May a anuntat ca activarea articolului 50, care va permite "divortul" Regatului Unit de UE, nu va fi facuta in cursul acestui an, iar parlamentul britanic ar putea avea un rol important in stabilirea conditiilor in care se va petrece separarea.

Danezii sunt usor speriati de efectele Brexit, dupa ce au fost nevoiti sa rectifice prognozele economice pentru anul in curs si cel viitor si recunosc rolul important detinut de insulari in consolidarea bugetului UE.

"Este clar ca plecarea Marii Britanii reprezinta o pierdere pentru noi. In realitate, economia Regatului Unit a traversat o perioada de depreciere. Aceasta a starnit o serie de turbulente pe termen scurt, dar devine clar ca nesiguranta se va resimti pentru mult timp de acum incolo. Ori, efectele acesteia nu le putem cuantifica", a aprecat ministrul danez de Finante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#efecte Brexit, #buget ue, #proiecte europene , #Proiecte europene