DNA: Directorul Grossmann a extras bani din conturile firmei, virandu-i altor doua pe care le controla

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 15:00
8669 citiri
DNA: Directorul Grossmann a extras bani din conturile firmei, virandu-i altor doua pe care le controla
Foto: ziarulunirea.ro

Omul de afaceri Ilie Dragan, director SC Grossmann Engineering, este acuzat de procurorii de DNA ca s-a implicat personal in efectuarea de plati de la societate catre doua firme pe care le controla si a extras personal bani din fondurile UE primite, directionand sumele si catre membrii gruparii.

Omul de afaceri Ilie Dragan, director al SC Grossmann Engineering SRL, a fost retinut procurorii de DNA Ploiesti in dosarul fraudarii de fonduri europene in care este arestat preventiv Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, potrivit Mediafax

Potrivit procurorilor, in perioada 2011- 2015, Ilie Dragan, in calitate de director al Grossmann Engineering Group, impreuna cu Iulian Hertanu, Vladimir Ciorba si Mihail Coman, a constituit un grup infractional pentru a actiona in vederea adjudecarii frauduloase a unui contract de lucrari finantat preponderent din fonduri europene si insusirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea destinatiei fondurilor obtinute in cadrul proiectului cu finantare europeana, precum si sustragerii de la plata contributiilor datorate catre stat, prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat

Contractul privind extinderea retelei de canalizare din Comarnic a fost atribuit de catre S.C. Hidro Prahova S.A. Ploiesti (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Judetean Prahova este actionar majoritar) asocierii S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. - S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L. si a fost semnat la data de 13 ianuarie 2012.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupului au deturnat din cadrul proiectului si au insusit in interes propriu suma totala de 7.797.410 de lei, bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand un procent de aproximativ 54% din totalul sumelor identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineerig SRL catre "partenerii" la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari.

Totodata, ar fi fost sustrasa de la plata catre stat, prin practici evazioniste, suma de 2.515.293 lei - 1.509.176 de lei reprezentand TVA si 1.006.117 lei reprezentand impozit pe profit.

Procurorii il acuza pe Dragan ca s-a implicat personal in efectuarea de plati de la S.C. Grossmann Engineerig SRL catre doua firme pe care le controla in calitate de asociat si administrator si ca a extras personal sume de bani din conturile S.C. Grossmann Engineerig SRL si ale altor doua firme controlate de grupul infractional si folosite in scopul aratat mai sus.

Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost asociat al SC Grossmann Engineering SRL alaturi de cetateanul german Grossmann Reinhold Karl si de Liviu Munteanu, pana in 7 mai 2014.

In Adunarea Generala de la acea data s-a decis ca partile sociale detinute de Iulian Hertanu si reprezentand 59,97% din capitalul social sa fie cesionate catre Liviu Munteanu. De asemenea, Iulian Hertanu i-a cesionat parti sociale reprezentand 0,01% din capitalul social si cetateanului german Grossmann Reinhold Karl. In aceste conditii, la SC Grossmann Engineering SRL au ramas asociati doar Grossmann Reinhold Karl si Liviu Munteanu.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, in prezent Iulian Hertanu este administrator al SC Grossmann Engineering SRL.

Iulian Hertanu si oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Razvan Ciorba si Liviu Munteanu au fost retinuti de procurorii DNA, marti, fiind suspectati ca firmele acestora au obtinut fraudulos contractul din fonduri europene pentru extinderea canalizarii din Comarnic. Ulterior, magistratii au emis mandate de arestare preventiva pentru Iulian Hertanu si Vladimir Razvan Ciorba, in timp ce Mihail Marian Coman si Liviu Munteanu au fost pusi sub control judiciar.

In acelasi dosar, deputatii Sebastian Ghita si Vlad Cosma si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, au fost plasati sub control judiciar. Ei sunt acuzati ca i-ar fi sprijinit pe cei patru sa obtina acest contract, punand presiune si exercitand amenintari asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Judetean care derula proiectul european, pentru ca societatile respective sa primeasca contractul, sa obtina prelungiri ale termenelor prevazute in acesta si sa primeasca ilegal bani in timpul derularii proiectului.

Pe perioada controlului judiciar, Mircea Cosma nu-si poate exercita functia de presedinte al CJ Prahova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#directorul Grossmann bani conturi firma, #Ilie Dragan om afaceri , #Stiri Fonduri europene