Nicio veste buna pentru fermieri: CE crede ca pretul laptelui e rezonabil

Joi, 27 August 2015, ora 16:29
16856 citiri
Nicio veste buna pentru fermieri: CE crede ca pretul laptelui e rezonabil
Foto: Pixabay

Protestele fermierilor din Franta, Marea Britanie si alte tari europene nu au avut ecou la Bruxelles, reprezentantii Comisiei Europene declarand ca exista limite in ajutorul pe care institutia il poate acorda acestora.

Comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, a explicat ca nivelul ajutorului acordat de institutiile europene depinde de rezultatul intalnirii extraordinare a ministrilor de agricultura din tarile membre, programata pe 7 septembrie, informeaza EUObserver.

Fara subventii

Producatorii agricoli au inregistrat pierderi provocate de embargoul alimentelor pe piata din Rusia, scaderea cererii din China, schimbarea obiceiurilor de consum in interiorul UE si anularea schemei de plati pentru cota de lapte stabilita de Bruxelles.

Hogan sustine a a avertizat inca dinainte de 1 aprilie 2015 ca, in urma retragerii subventiilor la lapte, se va inregistra o volatilitate a preturilor.

Comisarul pentru agricultura a anuntat si ca a respins propunerea inaintata de asociatia producatorilor de lactate European Milk Board de a introduce o schema de plata temporara pentru fermieri.

In schimb, a amintit ca aceasta a fost decizia unanima a politicienilor europeni de a avea o politica agricola orientata spre piata.

"Cota de lapte a fost eliminata. Subventiile s-au dus", a explicat Hogan.

Contre cu Franta

Hogan nu s-a putut abtine sa nu critice vehementa fermierilor din Franta ale caror manifestatii violente de la inceputul acestei veri au tinut prima pagina a ziarelor vreme de cateva saptamani.

"Pretul laptelui a crescut in Franta, in luna iunie. In iulie, in schimb, am avut proteste. Este interesant", a comentat Hogan.

Comisarul european a adaugat ca pretul de 0,30 de euro practicat pentru un litru de lapte in Franta i se pare chiar rezonabil.

Oficialul CE a recunoscut ca fiecare tara va resimti in mod diferit lipsa ajutorului dat prin schema de plata pentru cota de lapte, dar a specificat ca greutatile cele mai mari le vor intampina tarile Baltice si statele din estul Europei.

In tarile baltice, pretul litrului de lapte in luna iunie a fost de 0,20 - 0,23 euro, sub costurile de productie, dupa cum admite Phil Hogan.

Media europeana este in prezent de 0,30 euro, sub nivelul inregistrat in 2014, de 0,37 euro/litru.

Se inregistreaza in schimb o diferenta intre preturile practicate pe pietele din tarile care s-au integrat in UE dupa 2004, unde litrul de lapte este vandut mai ieftin, si cele intalnite la laptele vandut in cele 15 tari cu o vechime mai mare in Uniune.

Bruxellesul devine camp de batalie

Oficialul European s-a declarat increzator in sansele sectorului european de produse lactate de a evolua multumitor pe termen mediu si lung.

Cu toate aceaste, Phil Hogan a evitat sa discute eventualele masuri de ajutor care ar putea fi acordate fermierilor, anuntand ca acestea vor fi facute publice dupa intalnirea din 7 septembrie.

Nici varianta folosirii altor fonduri de rezerva pentru a ajuta fermierii loviti de scaderea brusca a pretului laptelui si de lipsa subventiilor nu intra in discutie, dupa cum a dat asigurari comisarul european pentru agricultura.

"Cred ca suma de 56 de miliarde de euro platita de contribuabilii europeni pentru acordarea subventiilor si implementarea programelor de dezvoltare in agricultura reprezinta o investitie indeajuns de mare", a comentat Hogan.

Pana pe 7 septembrie, fermierii sunt decisi si ei sa se uneasca in grupuri mari si sa ofere Europei un protest de amploare derulat chiar in inima continentului, la Bruxelles, dupa cum a anuntat asociatia European Milk Board.

Nu ar fi pentru prima data cand strazile Bruxellesului ar fi asaltate de fermierii furiosi. In trecut, acestia au deversat pe strazile capitalei europene zeci de tone de lapte si unt in cursul unor proteste legate de politica agricola a Uniunii.

De altfel, politica comuna europeana in domeniul agricol conteaza in proportie de 40% din bugetul Uniunii Europene, iar fermierii au parte de o sustinere larga din partea politicienilor europeni.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#cota lapte UE, #protest fermieri Bruxelles, #pret lapte Europa , #Fonduri agricultura