Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Franciza > Sistem franciza
A   A   A

5 motive sa investesti intr-o franciza

5 motive sa investesti intr-o franciza
Franciza este o varianta sigura de a "intra cu dreptul" in lumea afacerilor, intrucat folosesti un concept viabil, de succes, ai indicatii organizatorice clare si nici nu trebuie sa fii specializat in domeniul pe care te axezi, asa cum ar fi nevoie intr-o afacere pe cont propriu.
Mai mult decat atat, beneficiezi de sustinere din partea master francizorului si te bucuri din plin de beneficiile unui brand deja consacrat, a declarat Constantin Anton, Presedintele Asociatiei Romane de Franciza si Vice Presedinte Black Sea Franchise Federation.

Iata cinci motive sa investesti intr-o franciza, argumentate de specialistul in domeniu, Constantin Anton, pentru Business 24:

Franciza functioneaza dupa un concept de succes, usor de multiplicat

Un antreprenor care doreste sa devina membru al unei retele de franciza nu mai trebuie sa parcurga etapele de testare a soliditatii acelei idei.

Practic, sansele tale de a reusi sunt considerabil mai mari decat daca ai incepe o afacere pe cont propriu, intrucat vei fi instruit, pas cu pas, asupra unor aspecte la care, poate, nu te-ai fi gandit altfel: cum si unde sa-ti alegi locatia, care sunt dimensiunile ideale ale spatiului in care va functiona franciza, de unde iti poti achizitiona cele mai bune echipamente sau utilaje, materii prime.

"In anumite cazuri fluxul de aprovizionare este asigurat chiar de catre francizor", ne-a explicat Constantin Anton.

Nu trebuie sa fii expert in domeniul in care activezi

Rareori francizatul trebuie sa aiba anumite deprinderi specifice acelui tip de franciza, ele se dobandesc pe perioada de training (instruire) si pe parcursul transferului de know how, explica specialistul.

Asadar, daca deschizi un restaurant, nu trebuie neaparat sa ai deja cunostinte de gastronomie. Cu mici exceptii, cand francizorul prefera persoane cu anumita experienta sau cunostinte minimale in domeniul de activitate, francizatul nu este obligat sa aiba aceste abilitati determinate.
Investesti intr-o afacere in care drepturile intelectuale sunt respectate

Marca inregistrata este o conditie esentiala pentru ca un business sa fie franciza, iar acest lucru protejeaza franciza in fata practicilor neconcurentiale si ii da o mai mare credibilitate in fata publicului.

"Poate ati observat ca exista o adevarata explozie de restaurante (mai mari sau mai mici) de tip fast food, fiecare cu clientela sa; categoric, cele in franciza acapareaza mai multi clienti, poate si datorita faptului ca acestia din urma cunosc ca gustul mancarii este la fel, in toata reteaua, indiferent de localitate sau de cartier.

Deci, ca o consecinta a acestui drept de proprietate intelectuala, toate francizele sunt 'obligate' sa 'presteze', in aceeasi maniera, astfel incat produsele sau serviciile sa fie identice, fara deosebire, in intreaga retea, au aceleasi preturi, intra simultan in promotii sau campanii, perioade de soldare etc", a declarat presedintele Asociatiei Romane de Franciza.

Ai sustinere continua din partea master francizei

Cunostintele pe care le dobandesti te vor ajuta sa activezi cu succes, insa un francizor responsabil stie ca trebuie sa iti asigure consiliere non stop, pentru situatii neprevazute.

"Deci, un alt plus este acela ca francizatul are sustinere continua din partea francizorului si, in cazul in care ceva nu merge conform planului, stie ca are un ajutor de nadejde ca va rezolva problemele, prin telefon sau va veni la fata locului", concluzioneaza Anton.

Te bucuri de reputatia deja formata a unui brand

Brandul atrage investitori "ca un magnet" pentru ca are mari sanse de a aduce, intr-un final, profituri substantiale, spune expertul.

"Tocmai de aceea, vedem antreprenori care prefera sa platesca mai multi bani intr-o franciza mai costisitoare, deja bine situata pe piata, cu un market share mai mare fata de competitori, in defavoarea unei afaceri mai putin cunoscute, care ar putea fi mai putin avantajoasa din punctul de vedere al recuperarii banilor sau realizarii de profit", adauga Constantin Anton.
Facebook ShareTweet
 Luni, 17 Octombrie 2011, ora 18:10
 Autor:  Oana Dimitriu

 Articol citit de 11677 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor