Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Franciza > Francize in Romania
A   A   A

Averea dobandita licit nu poate fi confiscata

Averea dobandita licit nu poate fi confiscata

Abrogarea textului privind averea dobandita licit suprima garantia dreptului de proprietate privata, potrivit deciziei de vineri a Curtii Constitutionale, informeaza Mediafax.

CC, cu majoritate de voturi, constata ca eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8) din Constitutie, potrivit careia "Caracterul licit al dobandirii se prezuma" este neconstitutionala, deoarece are ca efect suprimarea unei garantii a dreptului de proprietate, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie, se arata intr-un comunicat de presa, remis agentiei MEDIAFAX.

Articolul 44 privind dreptul de proprietate privata din actuala Constitutie prevede:


(1) Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate. Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.


(2) Proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular. Cetatenii straini si apatrizii pot dobandi dreptul de proprietate privata asupra terenurilor numai in conditiile rezultate din aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si din alte tratate internationale la care Romania este parte, pe baza de reciprocitate, in conditiile prevazute prin lege organica, precum si prin mostenire legala.


(3) Nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire.


(4) Sunt interzise nationalizarea sau orice alte masuri de trecere silita in proprietate publica a unor bunuri pe baza apartenentei sociale, etnice, religioase, politice sau de alta natura discriminatorie a titularilor.

(5) Pentru lucrari de interes general, autoritatea publica poate folosi subsolul oricarei proprietati imobiliare, cu obligatia de a despagubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantatiilor sau constructiilor, precum si pentru alte daune imputabile autoritatii.


(6) Despagubirile prevazute in alineatele (3) si (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, in caz de divergenta, prin justitie.


(7) Dreptul de proprietate obliga la respectarea sarcinilor privind protectia mediului si asigurarea bunei vecinatati, precum si la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.


(8) Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma.


(9) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii.


Proiectul Presedintiei si Guvernului de revizuire a Legii fundamentale prevede abrogarea alineatului (8), respectiv "Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma". 

Facebook ShareTweet
 Vineri, 17 Iunie 2011, ora 22:54

 Articol citit de 7273 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor