Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Franciza > Francize in Romania
A   A   A

BNR mentine dobanda la 6,25% - 29 Iunie 2011

BNR mentine dobanda la 6,25% - 29 Iunie 2011

Pentru a noua oara consecutiv, Consilul de Administratie al BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25%. In acelasi timp, se mentine si nivelul RMO aplicabil pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

BNR va monitoriza in continuare cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si consolidarea stabilitatii financiare", se arata intr-un comunicat al BNR.

BNR a decis la cea mai recenta sedinta de politica monetara, din data de 3 mai, sa mentina dobanda cheie la 6,25%, pentru a opta sedinta consecutiva, si nivelul rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si valuta ale institutiilor de credit, la 20%.


Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de pe 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. In primele patru sedinte de politica monetara din 2010, BNR a coborat dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.


Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat pentru MEDIAFAX ca o eventuala modificare a dobanzii de politica monetara este o decizie care poate fi luata mai tarziu in acest an.

"Este decizia Bancii Nationale a Romaniei daca sa majoreze dobanda sau nu.


As spune insa, ca in cazul unei majorari a dobanzii cheie nu trebuie sa ne uitam neaparat la ce se intampla in acest moment cu inflatia, ci care sunt asteptarile pentru urmatoarele 12-18 luni, pentru ca politica monetara necesita o anumita perioada pana sa isi faca efectul.


Banca Nationala trebuie sa se uite la modelele sale, care este prognoza de inflatie pentru 2012 si, pe aceasta baza, sa ia o decizie", a afirmat Franks. 

Facebook ShareTweet
 Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 13:48

 Articol citit de 5998 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor