Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Funny > Stiri Funny
A   A   A

Dupa ce au fost decimati de caldura, coralii din Marea Mediterana au inceput sa renasca

Dupa ce au fost decimati de caldura, coralii din Marea Mediterana au inceput sa renasca
Foto: Arhiva Pixabay
Oamenii de stiinta au gasit pentru prima data, in largul coastelor spaniole din Marea Mediterana, corali care au reinceput sa creasca dupa ce specialistii in oceanologie i-au crezut morti in urma unui val de caldura, oferind astfel o raza de speranta pentru barierele de corali din lumea intreaga, grav afectate de schimbarile climatice.
Descoperirea a fost facuta cu ocazia unor expeditii marine efectuate in proximitatea insulelor spaniole Columbretes, de Diego Kersting si Cristina Linares, cercetatori la Universitatea Libera din Berlin si la Universitatea Barcelona. Studiul lor a fost publicat, miercuri, in revista Science Advances, citata de AFP.

Din 2002, cei doi cercetatori au monitorizat 243 de colonii din specia de corali Cladocora caespitosa si au documentat cu rigurozitate mortalitatea coralilor provocata de incalzirea climei si a apei marine.

"Intr-o zi, am inceput sa vedem polipi vii in acele colonii pe care le credeam complet moarte", a explicat Diego Kersting. "A fost o mare surpriza", a adaugat el.

Coloniile de corali sunt constituite din vietuitoare marine minuscule, denumite polipi, care secreta un exoschelet din carbonat de calciu (calcar).

Valurile de caldura ucid aceste vietuitoare marine, fie pur si simplu printr-un exces de caldura, fie prin ejectarea din organismele lor a unor specii de alge care le procura nutrimentele necesare vietii; acest fenomen este cunoscut sub denumirea de "albirea coralilor".
Un sfert din coloniile de corali din jurul insulelor Columbretes au murit din cauza caniculei din anul 2003.

Oricum trebuie oprita incalzirea globala

Insa cercetatorii au descoperit ca, in cazul a 38% dintre coloniile afectate, polipii si-au dezvoltat in realitate o anumita strategie de supravietuire: ei s-au micsorat, si-au abandonat fostele exoschelete si, intr-o perioada de mai multi ani, au dezvoltat exoschelete noi.

Pentru a fi siguri ca era vorba despre aceleasi vietuitoare marine care au "renascut", si nu despre indivizi noi, autorii studiului au modelat in 3D fostele exoschelete si au confirmat ca acestea erau legate de noi structuri coraliere.

Acest proces de "reintinerire" fusese observat in trecut intr-o maniera indirecta, in straturi de fosile, dar niciodata in direct, in colonii de corali vii.

Potrivit lui Diego Kersting, oamenii de stiinta spera ca acelasi fenomen sa se produca si in alte regiuni ale lumii, mai ales in Marea Bariera de Corali din Australia. Insa acest lucru nu a fost observat p ...citeste mai departe despre "Dupa ce au fost decimati de caldura, coralii din Marea Mediterana au inceput sa renasca" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Joi, 10 Octombrie 2019, ora 11:56

 Articol citit de 1077 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor